Kaleydoskopik Gençlik

Gençler ne okuyor, hangi haberleri izliyor?

İşiniz, uğraşlarınız ne olursa olsun en değerli sermayeniz hedef kitlenizi tanımak. En önemli tüketici grubunun başında gençler yer alıyor. Onları ne kadar tanıyoruz. Ürün, hizmet, hayat satmaya çalışıyoruz, bizi duyuyorlar mı, görüyorlar mı bilmiyoruz.

Gençlere ulaşmak tanımakla mümkün. Yardımcı olabilecek önemli veri, haber tüketimleri. Reuters Enstitüsü çeşitli medya araştırmalarına imza atan bir kurum. Gençlerin haberle ilişkisini yaptığı bir çalışmanın sonucunda kaleydoskopa benzetmiş. Kaleydoskop “mercek, ayna ve renkli kırpıntılar yardımıyla güzel şekiller oluşturan bir düzenek” anlamına geliyor. Çalışma doğru bir başlık seçmiş, gençlik diye tek bir gruptan söz edemiyor, kendi içinde çeşit çeşit farklı öğeye bölünmüş büyük bir grup var. Tanımak zor, anlamak daha zor, onlara hizmet, ürün ve haber götürmek daha zor. Tabii imkansız değil.

Gençler için haber, klişe bilgilerimize göre dijitalde bilgi, ama öyle değil işte. Aynı zamanda hayli sosyal dürtüye sahipler. Haberleri önceki nesillerden daha farklı tüketiyorlar. Güven duygularının yönü de dozu da farklı. Değişik şekillerde katılım sağlıyorlar.

Reuters Enstitüsü, araştırmayı bir “içgörü ajansı”yla düzenlemiş. Güncel haber, ekran kayıtları, blog, vlog gibi formatlarda çeşitli demografik özellikleri, yaşam evrelerini ve haber alışkanlıklarını temsil eden katılımcılarla röportajlar gerçekleştirmiş. Daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Rapor, parçalanmış medyada, haber formatları çeşitlenerek artarken, markalar çoğalırken gençlerin de kaleydoskop benzeri parçalı bir görüntü sunduklarını gösteriyor; gençlerden homojen bir grup olarak söz edemiyor.

Raporda beş önemli bulgu çıkmış:

 

  1. Gençler için haber, ‘dar’ bakış açısını temsil ediyor. “Haber” ana akım – geleneksel medyanın çıktısı olarak görülüyor. Siyaseti, güncel olayları “geleneksel” ve “dar” kalıpta kategorize ediyorlar. Onların haber dediği ürünle kültür, bilim temalarında ayırım yapıyorlar.
  2. Gençler, “dar”, “ciddi” haberlerden akıl sağlıklarını korumak için bilinçli olarak kaçınıyorlar. Anlamlandırmak biraz zor, haberin bilgisinden değil haberden kaçındıklarını ifade etmek daha doğru olabilir. Yorumum özünde ortaya çıkan konu değil ele alınma şekli daha fazla rahatsızlık veriyor.
  3. Gençlerin haber tüketimi de farklılık gösteriyor;

·      Hobi / görev olarak görenler, neler olup bittiğini öğrenmeyi görevi bilip haber tüketiyor…
·      Aman bir şey kaçırmayayım ayak uydurayım diye haberdar olmak isteyenler var.
·      Zevk veya görev olarak değil günlük yaşamı etkilediği için pratik ihtiyaç üzerinden hareket edenler…

4. Gençlerin çoğu bilgi konusunda şüpheci. Haber sağlayan platformları da sorguluyorlar.

5. Format açısından da taleplerinde benzerlik yok, tutarlı özellikler görülmüyor. Hepsi bireysel, zevkine göre tercih yapıyor. Çeşitli formatları ve kendileri için hazırlanmış bilgilere çekiliyorlar. Metin, video, ses ve fotoğraf hepsi tek bir içerik parçasında olabiliyor, ana akım ya da geleneksel iletişim bu özellikleri sunmaktan uzak….

 

Paylaş