SALGIN, TEHDİT, TELEFON, İLETİŞİM, ÇÖZÜM

Küresel gündem bireysel gündemin en üst sıralarına oturdu. Kim olursanız olun, ne işle uğraşırsanız uğraşın, bütün dünya “büyük” konuları tartışıyor, tüm dünya tek bir gündeme odaklanıyor. Ne kadar çok ya da az paranız olursa olsun, ne kadar ünlü ya da ünsüz olursanız olun… Dünyanın neresinde olursanız olun, kim olursanız… Sorunlar ortak, gündem tek, kaçış yok!
Örnek vermem gerekirse, söz etmek istediğim küresel konulardan biri Ebola, diğeri teknoloji ve güvenlik!

Geçtiğimiz haftaya kadar her an Ebola’dan ölecekmiş gibi haberler okuyorduk. Türkiye’de görüldü görülmedi derken, bu hafta diğer konular nedeniyle gündemin biraz gerisinde kaldı. Buna karşın Ebola konusunun içindeki alt konular çoğalıyor, önemi artıyor.

Alt başlıklardan biri; Ebola ve GSM operatörleri. Aklınıza gelir miydi?… İşte tüm mesele de bu. Alın size kısır gündemimiz içinde tartışmaya yer bulamadığımız alanlardan birine örnek.

Birkaç satır öncesinde küresel konuların bireysel gündemimize girdiğini söylediğime bakmayın. Bu gerçek Türkiye’de yaşayanlar için değil, bizim dışımızdaki herkes için!

Araştırmacıların, GSM operatörlerinin elindeki datayı kullanmaları halinde Ebola gibi salgınlara karşı daha hızlı, daha ciddi ve güçlü önlem geliştirebilecekleri tartışılıyor. Bugün Ebola, yarın başka bir salgın ve/veya küresel farklı tehditlerin belirlenmesinde, tanımlamasında, teşhis ve tedavisinde, kontrol altında tutulmasında, yayılmasına karşı önlem alınmasında iletişim teknolojilerinin önemli katkı sağlayacağı biliniyor.

“Yapıldı mı?” diye soracak olursanız: “Hayır”. GSM operatörleri ellerindeki datayı paylaşmadılar. The Economist bu konuya mercek tutmuş. Öneririm okuyun. Konu tartışılıyor, ama Ebola gibi anlık hareketlerin önemli olduğu durumlarda atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Biliyorsunuz, Ebola Afrika’da zayıflatıldı. Virüs kontrol altına alındı. Bu arada birçok kişi öldü. Daha hızlı daha güçlü hareket edilemez miydi? Yapılabileceği, salgın ve benzeri küresel tehditlerin bilgi ve iletişimle önüne geçilebileceği ifade ediliyor. GSM operatörlerinin elinde anlık veri bulunuyor. Epidemiolojistlerin bu bilgiler ışığında konuyu yönetebilecek yorum geliştirebileceklerine dikkat çekiliyor. Yapılamamış olmasını güçlü lider eksikliğine bağlamış The Economist.
Doğru, dünyada gerçekten güçlü lider eksikliği var. Diğer taraftan unutmamak gerekir ki, güçlü lider olduğunda da demokrasi, özgürlük ve haklar eksikliği ortaya çıkıyor.

The Economist konuya Ebola ve iletişim teknolojileri ekseninde bakmış, okuyunca bende farklı çağrışım yaptığına göre, sizde de yapabilir. Bu tür ezber bozan konuları takip etmekte fayda var. İlginç tartışma alanlarına kaymak hem bulunabilecek çözümleri zenginleştirir hem hayatımızı renklendirebilir, tavsiye ederim.

Paylaş