“Remix” Zamanı

Dijitalleşme sadece şirketlerin iş yapış biçimlerini değil yöneticilerin iş tanımlarını da kökten değiştiriyor. Değişimden en çok etkilenen CIO’lar (Chief Information Officer – Bilgi Sistemleri Grubu Başkanı) oluyor. Bilgi teknolojileri araştırma şirketi Gartner’in 98 ülkeden 3 bin 160 CIO ile yaptığı araştırmaya katılan yöneticiler, 227 milyar dolar değerinde BT harcamasını kontrol ediyor, şirketlerinin toplam cirosu ise 13 trilyon dolara ulaşıyor.

CIO’dan maliyet kontrol eden değil gelir yaratan olması, sadece BT değil her alanda etkin çalışması bekleniyor. Teknoloji yöneticilerinin yüzde 79’u dijitalleşmeyi değişim için büyük bir fırsat, yüzde 21’i ise kaygı ve kargaşa kaynağı olarak görüyor.

Dijitalizasyon ve inovasyon BT tarafında teknolojiden çok bilginin önemine vurgu yaptıkça,

CIO’nun rolü de bilgiyi temin edenden yönetene doğru evriliyor. CIO’lar, maliyet kontrolü ve süreçlerin yeniden yapılandırmasından çok, gelir yaratma ve veriyi doğru kullanma görevlerini üstleniyor.

Araştırmaya göre dijital işlerdeki değişim sayesinde “en iyiler”in yüzde 93’ü ve tüm yöneticilerin de yüzde 78’i, BT organizasyonlarını şartlara daha kolay uyum sağlayan ve değişime açık şekilde yönetiyor.

YENİ GÖREV TANIMI

CIO’ların yüzde 95’i de işlerinin dijitalizasyon nedeniyle değişmesini kaçınılmaz görüyor.

Veri sağlama hala CIO’nun sorumluluğunda olsa da artık bu yöneticilerden daha kapsamlı iş hedeflerine erişmeleri beklenecek. Yeni dönemde CIO’nun rolü bilgi sistemlerinde veriye odaklanmadan tüm şirket içi veriye odaklanmaya, destek veren bir görevden şirketi zorlayan, sadece maliyet kontrolü değil gelir yaratan, süreçleri farklılaştıracak stratejilere de yön verecek. Riskler anlamında da sadece kendi BT organizasyonlarına değil daha büyük tabloya yani tüm iş risklerine göre kararlar alacaklar.

 ANA HEDEFLERİ BÜYÜME

2018 araştırmasının CIO’lar için en net sonuçlarından biri, ana hedefleri olarak büyümeyi seçmeleri… 2017 yılında olduğu gibi bu yıl da araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 58’i ilk sıraya şirketlerini büyütme hedefini koyuyor.

Aslında CIO’ların saydığı diğer hedefler de bu büyümenin nasıl ve nerelerden geleceğini gösteriyor. CIO’ların amaçlarında bu yıl ölçek ekonomisini yakalamak adına faaliyetlerin dijitalizasyonu, yeni gelir kaynaklarıyla şirket kârını iyileştirme yer alıyor. Aynı şekilde inovasyonla değişen yeni ürün ve hizmetler yaratma, müşteri odaklılıkta üst seviyeye geçme, işi büyütecek şirket alım/satım ve birleşmeleri yapma da bu listede yerini alıyor.

IT bütçelerinde yüzde 2 ila 5,1 arasında değişen artışlar görülüyor. CIO’ların yüzde 95’i önümüzdeki dönemde şirketlerinin siber tehditlerle daha çok karşılaşacağını düşünüyor.

 EN BÜYÜK ENGEL İŞ KÜLTÜRÜ

Bu dönemde CIO’ların önündeki en büyük sınav, ölçek ekonomisini yakalayarak dijital işleri büyütmek oluyor. Eski fırsatlar tükenmişse, iş modellerine yeni parçalar ekleyerek mevcut gidişatı değiştirmeleri bekleniyor. Araştırmaya katılanların yarısı için en büyük engel, kültür değişimi. Diğer engel CIO’ların kendi iş hedefleri. En iyiler kategorisinde yer alan BT yöneticilerinin yüzde 84’ü BT’nin haricindeki iş alanlarında da direkt katkı sağlıyor. İnovasyon ve değişim odaklı sorumluluklar üstleniyorlar.

NELERE MESAİ HARCIYORLAR?

Araştırma, CIO’ların 3 yıl önceye göre her ay 2 gün daha fazla yönetim işlerine zaman ayırdıklarını ortaya koyuyor. Şirketlerini sektörde farklılaştırmak adına yeni teknolojilere mesai harcıyorlar. İş zekası ve çözümleri ilk sırada geliyor. Özellikle en iyilerin CIO’ları, diğer meslektaşlarından biraz daha fazla stratejik olarak gördükleri farklılaşma teknolojileri üzerine kafa yoruyor.

Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 78’i, dijitalleşmenin kendi BT organizasyonlarını değişime daha hazırlıklı hale getirdiği düşüncesinde. Dijital ekosistemi destekleyerek dijital işi ölçeklendirecek güçlü yapıyı kurmaları, şirket için doğru dijital ekip yapısını belirleyerek oluşturmaları, yeni teknoloji dalgasına katılarak teknoloji portföyünde dengeyi tutturmaları  gerekiyor.

En zorlu nokta, yeni görevlerinin sınırlarının belirsiz olması. El yordamıyla sorumluluk almaları ve ilerlemeleri, dijital dönüşümde etki yaratmaları için başta kendilerini değiştirmeleri gerekiyor.

Paylaş