Patrick Dixon Siemens Day’da konuşuyor

 

Siemens dünyanın en köklü kurumlarından… Türkiye topraklarındaki varlıkları çok eskilere dayanıyor. Türk halkıyla ortak noktaları yoğun olan az sayıdaki yabancı kurumdan biri. Siemens’in uzun yıllardır Türkiye’de bulunması ve pek çok sektöre damgasını vuran başarılı ürün ve hizmetlerle halkla içiçe olması ilginç. Ancak özellikle son yıllarda ilginç olduğunu düşündüğüm bir başka yanı var bu kurumun. Siemens sürekli bir değişim ve devinim içinde. Faaliyet gösterdiği sektörleri revize ediyor, yönetim yapısını değiştiriyor, felsefesini yeniden şekillendiriyor.

Siemens Day, kurumun geçmişe olduğu gibi geleceğe damga vurma çalışmalarından biri. Çünkü Siemens geleceği düşünüyor, düşündüklerini ugulamaya geçiriyor, bunları da paylaşmak istiyor. Sürdürülebilir Gelecek temalı büyük bir organizasyonla, sürdürülebilirlik konusuna sahip çıktığı geniş kitlelere aktarmak isteyen Siemens’in konuşmacısı İngiliz gelecek bilimci Patrick Dixon.

Dixon, dünyanın -yaşayan- en etkili 20 iş düşünürü arasında yer alıyor (Thinkers 50) ve medyada sıklıkla Avrupa’nın lider fütüristi olarak tanımlanıyor. Dinleyicilerinin stratejik ihtiyaçlarını tanımlama ve yardımcı olma konularında tartışılmaz bir yeteneğe sahip olan Dixon, araştırma becerileri ve ileri görüşlü anlayışıyla ekonomide küresel eğilimler, kültür ve kamu politikası konularında stratejik yanıtlar geliştirmenize katkı sağlıyor. Aslen tıp doktoru olan Dixon, tıp eğitiminden yararlanarak ufuk açan konuşmalar yapıyor. İnsan anatomisini iyi tanımak, hayatımızı etkileyen sağlık konularına hakim olmak ve en hızlı ilerleme kaydeden bir alandan geliyor olmak belli ki bir insanın gelecek bilimle uğraşması için kaldıraç görevi görüyor. Tabii şaşırtıcı tarafı gelecek bilimini hemen her sektörde kullanabilmesi. Turizm sektörü, demir çelik sektörü, kağıt ya da kimya farketmiyor. Zaten Dixon’la ilgili bilgi toplamaya çalışın şaşıracaksınız, konuşma yapmadığı kurum sayısı az. Belli başlı firmaların çoğuna bir değil bir kaç kez farklı konularda sunum yapmış,  dünyanın neredeyse her coğrafyasında görüşlerini paylaşmış bir konuşmacı.

Medyada çoğu zaman Avrupa’nın önde gelen fütürüsti olarak tanımlanan Dixon, dinamik ve eğlenceli sunumlarıyla dünyanın en büyük şirketlerine temel eğilimler, belirsizlikle baş etme, riskleri tanımlama ve fırsatları geliştirme konularında tavsiyeler veriyor. Her şirketin stratejisini derinlemesine inceleyerek, şirketlere özel sunumlar hazırlıyor. Dinleyicileri daha ilk andan itibaren etkisi altına almayı başarıyor.

Dixon bazı sunumlarında izleyenleri gerçekten hayrete düşürüyor. Aslında her sunumunda demek yanlış olmaz. Çünkü dünyanın neresine giderse gitsin mutlaka sunum yapmadan once bir taksiye atlayıp kenti, bölgeyi, mahalleyi ya da her neresiyse dolaşıyor. Dili döndüğüne konuşuyor, bolca fotoğraf ve video çekiyor. Sonra mutlaka gördüklerinden bazılarını sunumuna katıyor. Bir gelecek bilimci olunca teknolojiyi iyi kullanmak gerekiyor. Ya da zaten teknolojiyi iyi kullananlar geleceği daha iyi yorumluyor. Her ne olursa olsun teknoloji Dixon’in sunumlarının ilginç bir parçası. Bazen hologram denemeleri yapıyor. Yani sahneden birden fazla Dixon konuşuyor. Bazen 3 metreye 100 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde transparan bir ekran kullanılarak hazırlanan 3D teknolojisi kullanıyor.

Dixon’ın teknolojiyle arası kuru kuruya iyi değil. Sunumdan sunuma kullandığı bir özellik de değil. Bugüne kadar 11 milyon kişi tarafından ziyaret edilen, geniş bir konu alanına ve zengin kaynaklara sahip olan bir web sitesi var. Dixon aynı zamanda, CNN, CNBC, Fox News, Sky News, ITV gibi kanallara katılarak global olaylar ve etik konularında yorumlarını izleyicilerle paylaşıyor.

SustainAgility 

Johan Gorecki ile birlikte yazdığı son kitabı SustainAgility’de doğa ile teknolojiyi bir araya getiren Dixon, doğayı kurtarmanın yolunun yine teknolojiden geçtiğini vurguluyor ve 25 trilyon poundluk yeşil teknoloji patlamasına yer veriyor.

İngiltere’nin yeşil teknolojiler geliştirme konusunda geride kaldığını vurgulayan yazar, bu teknolojinin dünyanın son 30 yılda gördüğü en büyük market olduğuna dikkat çekiyor. Dünyamızı tehdit eden küresel ısınmaya karşı bu yeni teknolojiden faydalanarak sorunların çözümünün sağlanacağını ekliyor. İngiltere üzerinden yorumların yapıldığı kitapta, ülkenin bu teknolojiyi geliştirmek için acil yardıma ihtiyacı olduğu, özellikle Amerika, Almanya ve Çin’in bu yeni pazarı domine ettiği ifade ediliyor.

Yeşil teknoloji kendini 4 yılda amorti edebilecek olsa da, bu teknolojiye finansman bulmak gibi ciddi bir sorun var ortada. Bir örnek vermek gerekirse, sokak lambaları İngiltere elektriğinin yüzde 5’ini tüketiyor. Düşük enerji lambaları 4 senede kendini amorti ediyor ama bunun için bir yatırım gerekiyor. Düşünün Avrupa’da 120 milyon sokak lambasının değiştirilmesi gerekiyor ve bunun için yapılması gereken yatırım miktarı yılda 2 milyar pound. Peki bunu kim üstlenecek?

Aynı kavram ofis binalarının ısıtma ve soğutma sistemleri ve evler için de geçerli. Bugün enerjisini kendi üreten evler kullanılmaya başlandı. Avrupa’da yaşayanlar böyle bir ev istediklerinde bu konuda ilerleme kaydetmiş olan Almanya’dan malzeme temin ederek evlerini inşa ettirebiliyorlar.

Şirketler bu duruma daha hızlı adapte oluyorlar. Procter and Gamble 2002’den bu yana enerji kullanımını yarı yarıya azaltmış durumda. İngiltere’deki önemli perakende şirketlerinden Marks and Spencer, Tesco, Asda enerji kullanımlarını düşürmek için ciddi çalışmalar sürdürüyorlar. Şirketler yeşil teknolojiyi kullanarak sürdürdükleri bu çalışmalarda hem küresel ısınmaya karşı önlem alıyor hem de tasarruf ediyorlar.

Maliyetleri düşürmenin yanı sıra daha hızlı bir uyum sağlanması açısından yasal düzenlemeleri de değiştirmek gerekiyor. Dixon’a göre yeni düzenlemeler, yasalar ve vergilerle bu yolda bir değişikliğe gitmenin zamanı geldi.

Yazar şöyle ekliyor, “dünyamızın geleceği buna bağlı, aynı zamanda İngiliz ekonomisinin de.”

Dixon ile ilgili daha detayli bilgiye ulaşmak için:http://www.globalchange.com/

Kitapları:

  • The Truth about AIDS – Kingsway / ACET Int. All. 1987, 1989, 1994, new edition 2004
  • AIDS and Young People – Kingsway 1989
  • AIDS and You – Kingsway / ACET Int. All. 1990, 2004
  • The Genetic Revolution – Kingsway 1993, 1995
  • The Rising Price of Love – Kingsway 1994
  • Signs of Revival – Kingsway 1994, 1995
  • Out of the Ghetto – Word 1995
  • The Truth about Westminster – Kingsway 1995
  • The Truth about Drugs – Hodder 1996
  • Cyberchurch – Kingsway 1996
  • Futurewise – Harper Collins 1998, 2001, Profile Books 2003, reprinted 2004, 2005, 4th edition 2007
  • Island of Bolay – Harper Collins 2000 – thriller
  • Building a Better Business – Profile Books 2005
  • Sustainagility – Kogan Page 2010
Paylaş