KAMER ve Sabancı Üniversitesi: Çöp (m)adam

Kadınlar Günü’nde Diyarbakır KAMER’deki kadın girişimcilerle Skype kadın girişimci olmanın, büyük ticaret merkezlerinden uzak olmanın ve bilgiye ulaşmanın zorluklarından konuştuğumuzdan söz etmiştim. Bugün de sizlerle onlardan gelen KAMER’i ve Sabancı Üniversitesi’yle beraber giriştikleri Çöp (M)adam Projesini onlardan gelen bilgi ve belgelerle tanıtmak isterim. Bence, bu kadınların yaptıkları takdir edilmeyi ve tanınmayı hak ediyorlar:

KAMER çalışanları Doğu ve Güneydoğulu kadınların kendi üretimleriyle nasıl başarıya ulaşacaklarını Skype üzerinden Yaprak Özer’le tartıştı:

Kadın’da ‘içerik farklı, sorunlar aynı’

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 23 ilde örgütlü bulunan KAMER Kadın Merkezi’nin bir grup çalışanı, başarılı girişimci olmak isteyen bölge kadınlarının sorunlarını konuşmak ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Gazeteci – Yazar Yaprak Özer’le Skype aracılığıyla biraraya geldi. Skype üzerinden görüntülü olarak gerçekleşen buluşmada ağırlıklı olarak bölge kadınlarının ürettikleri ürünlerin tasarım ve pazarlamasında yaşadıkları sorunlar ele alındı.

Buluşmada, Sabancı Üniversitesi işbirliğiyle Diyarbakır KAMER’de kurulan ‘Çöp (M)adam Atölyesi’nde yaptıkları üretim çalışmalarını anlatarak özellikle işin kalitesi ve pazarlamasında yaşadıkları sıkıntıları dile getiren KAMER’li kadınlar, kendi tasarlayıp ürettikleri ve tamamı geri dönüşümlü malzemelerden yapılan çantalar ve diğer ürünler hakkında ayrıntılı bilgi verme fırsatı buldu. Benzeri üretim faaliyetlerinde özellikle tasarım ve pazarlama alanında daha başarılı sonuçlar almak isteyen KAMER üyeleri, Gazeteci – Yazar Yaprak Özer’in konu hakkındaki önerilerini dinledi.

Farklı fonksiyonlarla üretilmiş birbirinden şık çantalardan bu buluşma aracılığıyla haberdar olan Yaprak Özer, bölge kadınlarının benzer girişimlerinin başarıya ulaşması yolunda, günümüz dünyasının sunduğu imkanlardan örnekler paylaştı. Aynı zamanda kendisi de bir girişimci olan Özer ‘Biz kadınlar sorumluyuz ve mümkün olduğunca da az sorunluyuz. Kadın olarak yaşadığımız sıkıntılar bölgelere göre farklılık gösterse de özünde aynı. Ancak bunları aşmak için gerekli cesaret de, girişimcilik de bizlerde var. Bugünün dünyasının sunduğu imkanları kullanarak kurduğumuz bir işi başarıya ulaştırmak mümkün. Bunun yolu sürekli araştırmadan ve bugünün pazarlama araçlarını verimli kullanmaktan geçiyor’ şeklinde konuştu. Özer, internetin  ve kullanımı giderek artan Facebook, Twitter gibi sosyal platformlarla Skype benzeri iletişim araçlarının, pazarlamada hedef kitle ayrımı, hedef kitleye erişme yolları gibi birçok alanda büyük imkanlar getirdiğini belirterek bunların etkin ve verimli bir biçimde kullanmanın büyük fayda sağlayacağının altını çizdi.

KAMER Çöp (M)adam projesi hakkında:

Çöp (m)adam’, çöp adam ve çöp kelimeleri ile yapılan bir kelime oyunudur. Çöp (m)adam, hayatları boyunca hiç para kazanmamış kadınlara fırsat yaratmak amacıyla oluşturulmuş bir projedir.

Hammaddeler, iplik ve fermuar dışında, çöpe atılan ve hiçbir zaman kullanılmayan malzemeler arasından seçilmiştir. Hammaddenin çoğu daha önce kullanılmış, ancak temizlenmiş ve sterilize edilmiş malzemeden oluşmaktadır.

Diyarbakır KAMER Derneği bünyesinde, Sabancı Üniversitesi desteği ve işbirliği ile yapılmaya başlanan “Çöp Madam” atölyesinde KAMER kadınları tarafından üretilen çanta örnekleri aşağıdadır.

“Çöp Madam” çantalarımız farklı boyutlarda ve renklerde üretilmektedir. Dolayısıyla fiyatları da farklı olmaktadır.

‘çöp (m)adam’, çöp adam ve çöp kelimeleri ile yapılan bir kelime oyunudur. çöp (m)adam, hayatları boyunca hiç para kazanmamış kadınlara fırsat yaratmak amacıyla oluşturulmuş bir projedir.

Hammaddeler, iplik ve fermuar dışında, çöpe atılan ve hiçbir zaman kullanılmayan malzemeler arasından seçilmiştir. Hammaddenin çoğu daha önce kullanılmış, ancak temizlenmiş ve sterilize edilmiş malzemeden oluşmaktadır.

Bizler, herkesin insanlık onuruyla yaşama hakkı olduğuna inanıyoruz. Bizler ayrıca,

herkesin dünyanın iyiliği için belli sorumluluklara sahip olduğu kanısındayız. Çantalarımızdan satın alarak, kadınlarımızın insanlık onuru ile yaşamalarına yardımcı oluyorsunuz. Bu çanta ile ayrıca, dünyanın iyiliği için üzerinize düşen sorumluluğun bir bölümünü yerine getiriyorsunuz.

Çantanızı “güle güle kullanın”.

Üretim : Zeynep Kazmacı

Ölçü : 14 x 8 x 3cm

Fiyat : 20TL

Üretim : Emine Tekeş

Ölçü : 17 x 8 x 3cm

Fiyat : 25TL

Üretim : Zeynep Kazmacı

Ölçü : 20 x 9 x 3cm

Fiyat : 30TL

Üretim         : Emine Tekeş

Ölçü                  : 25 x 11 x 4cm

Fiyat                  : 45TL

Peçetelik

Üretim         : Reyhan Karaca

Fiyat                  : 10TL

Bilezik

Üretim         : Emine Tekeş

Fiyat                  : 5TL

File

Üretim         : Yasemin Kırıcı

Ölçü                  : 47cm x 32cm

Fiyat                  : 12TL

Paylaş