Gazeteciliğin özü içeriktir

İndeks İletişim-İçerik-Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Yaprak Özer, 19 Ağustos 2014 tarihinde Artı Bir TV’de deneyimli gazeteci Celal Toprak’ın hazırlayıp sunduğu Yeşil Ekonomi programına konuk oldu. İçerik, iletişim ve gazetecilik üzerine keyifli bir sohbetin gerçekleştiği programda Yaprak Özer, İndeks’in çalışmaları ve projeleri hakkında da bilgiler verdi. 

İndeks’in 2001 yılında bu yana içerik ürettiğini ve yönettiğini belirten Yaprak Özer, yayıncılığın ve gazeteciliğin son 10 yılda hızlı bir şekilde değişmesine rağmen özünün değişmediğini dile getirdi. Özer “Gazeteciliğin özü içeriktir, biz de yaptığımız işlerle gazeteciliğe ve içeriğe sahip çıkmaya çalışıyoruz” dedi. Kaliteli içerik üretiminin yanı sıra doğru kanal ve doğru yöntemlerle okura ulaşmanın da önemine değinen Özer, “İyi bir içerik üretmiş olmak, hedefi on ikiden vurmak için yeterli değil, hedef kitleyi çok iyi tespit etmeli ve o kitleye uygun içeriği sunmalısınız” dedi…

Programda Celal Toprak’ın farklı sorularına yanıt veren Özer, aynı zamanda İndeks’in faaliyetlerine de değindi. Kurumsal içerik ihtiyaçlarının da aynen gazetecilikte olduğu gibi şekil değiştirdiğini belirten Özer, “Önceki yıllarda kurum imajını güçlendiren içerikler daha fazla tercih ediliyordu. Son dönemde daha çok ihtiyaca yönelik, fonksiyonel içerik ve ürün talepleri artış gösterdi. Bunda internet ve sosyal medyanın gelişimin büyük rolü var” diyerek yeni medya etkisine değindi. İndeks’in değişen koşullara hızlı uyum gösterdiğini söyleyen Yaprak Özer, son dönemin en inovatif işlerinden biri olan İçerik Fabrikası ile içeriğe erişime özgürlük getirdiklerini söyledi. Özer “Türkiye’nin ilk içerik bankası İçerik Fabrikası, binlerce özgün içeriği aynı anda sunan özel bir satış platformu. Yüzlerce kategoride hazır içeriğe anında erişim sunan İçerik Fabrikası’nda her gün taze içerik üretiliyor. Kurum içi yayınlara özgün içerik arayanlar, kurumsal portal, kurum web sitesi, sunumlar için içerik talebinde olanlar, profesyonel kalemlerden çıkmış makaleler arayanlar, uzman içerik ya da uzman içerik arayışında olanlar başta olmak üzere birçok içerik ihtiyacı, İçerik Fabrikası tarafından internet ortamında karşılanıyor. Bu hem Türkiye için hem de içerik üretimi için yeni bir soluk, yeni bir heyecan; aynı zamanda çıkış noktası açısından da çevreci bir yaklaşım diyerek herkesi İçerik Fabrikası’na davet etti.

Programda Celal Toprak’ın Konuşmacı Ajansı ile ilgili sorularını da yanıtlayan Özer, dünyanın en eski ve köklü konuşmacı ajanslarından Leigh Bureau ile yaptıkları işbirliği ile Nobelli birçok konuşmacıyı portföylerinde bulundurduklarını söyledi. Kurumsal taleplere Konuşmacı Ajansı ile de cevap verdiklerini belirten Özer, “Ekonomi, sağlık, sağlıklı yaşam, çevre, doğa, kadın ve inovasyon başta olmak üzere birçok konuda yerli ve yabancı konuşmacılarımız var. Konusunda uzmanlar, akademisyenler, gazeteciler ve sanatçılardan oluşan portföyümüzde herkese karşılık verebilecek nitelikte ve kalitede konuşmacılar bulunuyor. Fakat Türkiye sadece yurt dışından konuşmacı talep eden değil, yurt dışına konuşmacı ihraç eden bir ülke olmalı. Bu yüzden kendimizi tanıtmak için daha fazla gayret göstermeliyiz. Bunun için en büyük görev de üniversitelere ve akademisyenlerimize düşüyor. Onlar araştırdıkça, bulgularını dünya ile paylaştıkça, konuşmacı talepleri de artacaktır” dedi.

Türkiye’nin potansiyelinin çok yüksek olduğuna da değinen Özer, bunu daha iyi ve verimli kullanmamız gerektiğini belirtti. Özer, “Türkiye’nin farklı şeylerle enerjisini tüketmek yerine içeriği ve bilgiyi konuşturmaya başlaması gerekiyor” diyerek bilginin önemine dikkat çekti…

Paylaş