Ezber bozuyoruz

İndeks Konuşmacı Ajansı Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin’den otizmle ilgili ezber bozan iddia!

Kaynak: Milliyet

İndeks Konuşmacı Ajansı Üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde görülen, orman veya koyun kenesi olarak da bilinen “Ixodes ricinus” adlı kenenin yol açtığı Lyme hastalığının tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

150 bin çocuk tedavi edilebilir

Kenenin yapıştığı ‘Borrelia sp’ bakterisinin neden olduğu Lyme hastalığının otizmle de bağlantılı olduğunu uluslararası yayınlarda fark eden Çetin, “Özellikle ABD’de yayınlanan otizm-Lyme bağlantılı bilimsel makalelere göre, otizm tedavisi gören çocukların yaklaşık yüzde 30’u Lyme hastası. Türkiye’de de yaklaşık 500 bin otistik çocuğumuz var. Bunların yüzde 30’unun aslında Lyme hastası olduğunu düşünürsek, yaklaşık 150 bin çocuğumuz yanlış teşhis ve tedavi görüyor olabilir. Yurt dışında değişik bölgelerde yapılan araştırmalar, bu bölgelerde yaşayan otizm tanısı konmuş çocukların yüzde 20 ile yüzde 50’sinin aslında Lyme hastası olduğunu ortaya koyuyor. Lyme, antibiyotik ve destek tedavilerle olumlu sonuç alınabilen bir hastalık. Otistik diye bilinen çocuklarımızın Lyme hastası olduğu tespit edilebilirse onlar için yeni bir hayat başlar” diye konuştu.

Resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin kene yapışması şikayetiyle hastanelere başvurduğuna dikkat çeken Çetin, keneyle bulaşan diğer hastalıkları da incelemeye aldı.

Paylaş