Ekonomi İndeks’i

Ekonomi indeks’inde bugün…

Her yıl 10 milyar Dolar gelir mi?

Elmas bulduk

“Fish and Chips” usulü AB

Bir sen öde bir ben ödeyeyim

Biz Salsa’ya Rio bize özeniyor



tıklayınız

tıklayınız

Her yıl 10 milyar Dolar gelir mi?

Piyasaların uzun süredir beklediği kredi notu artışı önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’ye gelecek yabancı sermaye akışının 750 milyar dolara çıkmasını sağlayacak. Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’nin kredi notunun artması durumunda 2013-2023 arasında yıllık ortalama 75 milyar dolar fon girişi sağlanacağı tahmin ediliyor. Not artışı sonrasında her yıl 10 milyar dolar civarında yabancı sermaye geleceğini tahmin eden analistler bunun da yılda 10 milyar dolar civarında ilave sermaye girişi anlamına geldiği söylüyorlar.  Eğer not artışı olmazsa yıllık yabancı fon girişi 65 milyar dolarla sınırlı kalacak

Elmas bulduk

Amasra bölgesinde 780 milyon ton kömür rezervi tespit edildi. Şu ana kadar 268 milyon tonu projelendirilen kömür rezervinin 500 milyon tonu çıkarılabilecek durumda.  Ekonomik değerinin 50 milyar dolar olduğu ifade edilen kara elmas rezervi ve Hattat Holding tarafından Amasra’da kurulacak 2 termik santral sayesinde 11 bin kişiye yeni istihdam imkânı doğacak. Konu ile ilgili açıklama yapan Mehmet Hattat  “Devlet 30-40 yılda 134 kuyu açmış, biz 2006’dan bu yana 70 kuyu açtık” dedi.

“Fish and Chips” usulü AB

Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş,  Türkiye’nin AB’ye İngiltere modeliyle girmeyi ciddi olarak düşünmesi gerektiğini söyledi. EDAM’ın düzenlediği toplantıda konuşan DervişBen Türkiye’nin görünür gelecekte ileri düzeyde egemenliği paylaşan Euro bölgesinin bir parçası olabileceğini ya da olmak isteyeceğini düşünmüyorum. Ama İngiltere veya İsveç gibi Avrupa Birliği’nde belli alanlarda karar süreçlerine tamamen katılan, Avrupa Parlamentosu’nda milletvekili, Avrupa Komisyonu’nda komiseri olan bir ülke olabiliriz. Ortak dış politika servisine, ortak güvenlik konseptine, ortak eğitim politikalarına katılırız. Ama Avrupa Merkez Bankası’na katılmayız, Euro’yu para birimi olarak kabul etmeyiz, ortak maliye politikasının getireceği bir egemenlik paylaşımı içinde olmayız” dedi.

Bir sen öde bir ben ödeyeyim

Kentsel dönüşüm kapsamındaki kredilerde sözleşme, noter, tapu ve belediye harcı, damga ve veraset intikal vergisiyle döner sermaye ücretleri vatandaş ödemeyecek. Güçlendirme kredisi kullanacaklar 50 bin, konut ve iş yerini yeniden yapmak isteyenler 100 bin lira kredi çekebilecek. Güçlendirme ve konut yapım kredisinin yüzde 4’ünü, iş yeri yapım kredisinin de yüzde 3’lünü devlet karşılayacak. Vatandaş bankadan 10 yıllık planla, 100 bin lira çekmesi halinde devletten yaklaşık 25 bin lira faiz desteği alacak.

Biz Salsa’ya Rio bize özeniyor

Dünyanın 7’inci büyük ekonomisi olan, Türkiye gibi gecekondu ve kaçak yapılaşma sorunlarını çözmek için harekete geçen Brezilya, TOKİ ile çalışmayı planlıyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Brezilya’nın petrolü var, doğalgazı var, çok büyük gücü var. Ancak gecekondu, kaçak yapılaşma almış yürümüş. Bizden 10 kat daha kötü durumda. Kentsel dönüşüm için 250 milyar dolar bütçe ayırdı ancak çarkı döndüremiyorlar.  Şimdi 500 bin konutun yapımı için bizden yardım istiyorlar” dedi.

Paylaş