Dikkat İletişim Var, Sızar!

Veri, damardaki kan misali, internette hızla akıyor. Bilgi paylaşımı sadece birkaç saniye sürüyor.

Soru: İletişimi engellemek mümkün mü?

Yanıt: Hayır.

Kanıt: Tarihin en başarılı bilgi teröristi, Avustralyalı bilgisayar uzmanı, Julian Assange.

Assange kim: Fizik ve matematik eğitimi almış iyi bir bilgisayar programcısı, ünlü bir hacker.

Suçu: Gizli belge yayınlamak.

Ne yaptı: Devletlerin “gizli” damgası vurduğu bilgiye ulaşmayı ve bunu yaymayı başardı. İletişimde ezber bozdu.

Yaptığı doğru muydu: Kimilerine göre “evet” doğruydu, kimilerine göre “hayır” değildi.

Sonuç: Halk kahramanı oldu.

İnternet, kahramanlığa ilk adım mı: Sayılmaz, en azından herkes için değil.

Neden Assange: “Wikileaks” adlı internet sitesinde insan hakları ihlallerini ve yolsuzlukları gözler önüne serdi. Sızıntılara Örnekler:
Tunus’da yönetimin yolsuzluklarını açıkladı, “Arap Devrimi”nin kıvılcımı oldu…
Küba’da Amerikan üssü Guantanamo’da tutsaklarla ilgili gerçekleri, Kenya’da yargısız infazları,Afganistan ve Irak Savaşı’ndaki sivil ölümleri gözler önüne serdi.

Assange’a ne oldu: Kaçtı, saklandı, bulundu! Hukuk savaşının ortasında kaldı. Ev hapsine alındı. Yine kaçtı, Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’ne sığındı.

Ne yapıyor: Fiziki olarak pek bir şey yapamıyor, ama sanal olarak her şeyi yapabiliyor. Sizin  kadar özgür!

Ödülleri: Assange, terörist suçlaması aldığı günlerde basın özgürlüğü ödüllerini topluyordu… Uluslararası Af Örgütü: Yeni Basın Ödülü (2009) / Yılın İnsanı: Le Monde (2010) / Sydney Barış Vakfı (2011) / Martha Gellhorn Gazetecilik Ödülü (2011 UK)  / Yoko Ono Cesaret Ödülü (2013)

Neden yazıyorum: Konumuz aslında Assange değil. Assange yalnızca güzel bir örnek! Konumuz iletişim. Bugün çok farklı mecralarda, çok değişik araçlarla dilediğiniz kadar iletişim kurabilir, içerik yayabilirsiniz. Müthiş bir bolluk dönemindeyiz. Ve yine istediğiniz kadar yazıp, çizip, konuşup yine de sesinizi duyuramayabilirsiniz. Müthiş bir yokluk dönemi.

İletişim varlık içinde yokluk çekmek gibi bir şeydir. Doğru yerde değilseniz, doğru iletişim kanallarına sahip değilseniz, doğru içerikle çıkış yapamıyorsanız, konuşmanız iyi değilse, görüntünüz yanlışsa, zamanı tutturamadıysanız… İletişim yapamazsınız.

Assange, bize iletişimin sınır tanımadığını gösterdi. İlkti, o nedenle hafızalara kazındı. Arkasından aynı işi misliyle yapanlar çıktı. Daha çok Assange’lar çıkacak. Yakın geçmişte sosyal mecra araçları üzerinden yaratılan bir kıvılcımla coşan halklarla tanıştık; Mısır’da, Tunus’ta, Gezi’de, Brezilya’da, Ukrayna’da…

Not: Jullian Assange halen dünyanın önde gelen konuşmacı ajanslarından Leigh Bureau’nun üyesi olarak, yaşadıklarını binlerce kişiyle paylaşıyor. (Leigh Bureau Türkiye’de İndeks Konuşmacı Ajansı tarafından temsil ediliyor)

Paylaş