Deprem gündemi: Sarsılan Türkiye’yi sarsan rakamlar

Mart ayında sağda solda meydana gelen depremler:

  • 14 Mart: Japonya’nın kuzeyinde 6.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • 14 Mart: Endonezya açıklarında 7 şiddetinde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • 12 Mart: Yunanistan’da 4,6 büyüklüğünde deprem oldu. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • 10 Mart: Kosova’da 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can mal kaybı bildirilmedi.
  • 8 Mart: Tayvan’da 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • 2 Mart: Filipinler’de 6.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • 2 Mart: Kırgızistan’da 6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybı bildirilmedi.
  • BBC Türkiye’deki deprem haberinin başlığı: “Türkiye neden depremlerden bu kadar zarar görüyor”

Türkiye neden depremlerden bu kadar zarar görüyor:

  • Resmi istatistiklere göre Türkiye topraklarının yüzde 66’sı, nüfusun yüzde 71’i 1. ve 2. derece deprem bölgeleri içinde yer alıyor. 3. ve 4. derece deprem bölgeleri de dahil edildiğinde Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem tehlikesi altında bulunuyor.
  • 1900’lü yıllardan bugüne Türkiye’de meydana gelen depremlerde 100 bin kişi öldü, 250 bin kişi yaralandı ve 600 binden fazla bina yıkıldı. En yıkıcı depremler içinde yer alan 1999 Marmara Depremi’nde ise resmi rakamlara göre 17 bin kişi hayatını kaybetti.

Kerpiçi sigortalasak da mı saklasak:

Depremden sonra Başbakan yaptığı açıklamada kerpiç evlerin faturasının ağır olduğunu söyledi. Deprem sigorta ilişkisine bir bakalım. Sigortacılar neden kerpiç sevmez, kerpiç neden depreme dayanmaz:

Elazığ’da yaşanan depremden sonra Elazığ ve Bitlis’te zorunlu deprem sigortasına olan ilgi arttı. Depremden sonra haftada 100 poliçe satışı 650’ye çıktı.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, kerpiç evlerin zorunlu deprem sigortası kapsamına girmemesi hakkında da şunları söyledi:

“Eğer kerpiç evler belediye sınırları içindeyse, sigorta yapılabiliyor. Ama kanun gereği köy alanları ve mezralar sigorta kapsamı içine girmiyor. Kanun değişir ve köy alanları kapsama dahil edilirse, devlet de bunun koşullarını ortaya koyarsa sigorta yapılabilir.

Sigortacılık tekniği açısından bakacak olursak, sağlam olan malzemeler sigortalanabilir. Yoksa, yüzde 100 risk gerçekleşecek olan bir metanın sigortasını yapmaya kimse yanaşmaz.”

Depremin Elazığ’ı vurmasına rağmen, en yüksek hasar ihbarı, 114 konut ile Bingöl’den geldi, Elazığ’dan 27 konuttan hasar ihbarı alındı. Bu süre içinde Tunceli’den 12, Erzurum’dan 4, Erzincan’dan 3 ve Malatya’dan da 5 konut hasar ihbarında bulundu.

Türkiye’de kayıtlı 13 milyon konuttan sadece yüzde 26.5’i sigortalı. (4 konuttan birinin deprem sigortası var.)

ALLAH’IN SOPASI YOK

Elazığ depreminde ölü sayısının bir türlü alınamaması çok sayıda ölüm olmasından değil, kadınların nikahsız olmasından kaynaklandı. Önce 51, sonra 41 ölü olduğu açıklaması yapıldı.

8 Mart 2010 Dünya Kadınlar Gününü kutlarken, nikahsız kadınlar, nüfus kağıtsız insanlar gerçeği bir kez daha ortaya çıktı.

Elazığ ili Karakoçan ilçesi Başyurt mevkiinde yaşanan 6.0 şiddetindeki depremde 10’u kız çocuğu, 10’u erkek çocuğu, 7’si yetişkin erkek, 14’ü yetişkin kadın, toplam 41 kişi hayatını yitirdi. Kadınlardan 9’nun resmi nikahının olmadığı anlaşıldı.

İSTANBUL’DA DEPREM OLURSA

7,5 şiddetindeki depreme göre hazırlanan ‘Mikrobölgelendirme Kayıp Tahmin Raporu’ndaki veriler:

550 bin binada hasar:

En riskli ilçeler: Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler S.O.S veriyor

Hastanede yer bulabilmek bile şans olacak:

Can kaybı ihtimali 10 bin-30 bin arasında. Hafif yaralı sayısı 140 bin

Yanıcı ve patlayıcı madde ihtiva eden 400 bina hasar görecek.

644 doğalgaz şebekesi, 17 bin doğalgaz kutusu, 456 içme suyu hattı kullanılamaz hale gelecek.

5,5 metrelik dalgalar 8 dakika sonra karaya ulaşacak: Tsunami doğuya paralel 10 kilometrelik kıyı şeridini vuracak.

Merak edenler için:  Depremle ilgili bilgiler, araştırmalar, veriler…

  • Haiti’de meydana gelen 7 şiddetindeki ve bir dakikadan uzun süren depremde ölü sayısı tam bilinemese de 150 binden fazla ceset gömüldü. 250 bin kişi yaralandı.
  • Şili’de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremde 800’den fazla insan hayatını kaybetti. Depremden en çok etkilenen Concepcion kenti 3 metre, başkent Santiago da 27 santim kaydı. Zarar 30 milyar Dolar.
  • Şili’deki 8.8’lik depremin ardından 7.2 şiddetinde bir artçı deprem meydana geldi. Depremde can kaybı olmadı.

Türkiye’deki Depremler:

Türkiye’de şimdiye kadar olmuş tüm depremlerin listesi için: http://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrkiye%27deki_depremler_listesi

Dünyadaki Depremler:

Dünyada 2001’den bu yana olmuş tüm depremlerin listesi için: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_21st_century_earthquakes

Paylaş