Arşimet İlkesi ve Derin Matematik

İşte size şahane bir haber; Matematik Köyü’nde lise öğrencilerine “Derin Matematik Dersleri” veriliyor. Hemen detaylarını aktarmak istiyorum…

Kimin elinden çıkarsa çıksın, hangi tarafa yakın kurum yaparsa yapsın, tüm araştırmalar bir tek konuda aynı noktada buluşuyor. Çocuklarımız temel eğitimde gerideler. Hepimiz, yaşımız ve cinsiyetimiz, doğduğumuz il, ilçe fark etmeksizin tek bir konuda aynı fikirdeyiz; vasat eğitimle yetişen gençler bizi hiçbir yere götüremez. Eksik olduğumuz konular, matematik, fen, kimya, biyoloji, cebir, geometri, tarih, yabancı dil, Türkçe, edebiyat, sosyal ve daha fazla saymak istemiyorum. Gelin görün ki, dünya bir tek konuda yek vücut; bilim, matematik, teknoloji, mühendislik ve bir de sanatta iyi olmak, gelişmenin ön şartı.

Bardağın dolu kısmından bakmak istiyorum. Bu coğrafyada birileri yılmadan, moral bozukluğuna uğramadan, yorulmadan eğitim konusunda çabalıyor. “Dikkatimi Çekenler”e Nesin Matematik Köyü’nün kurucusu Ali Nesin’i çıkarmak istiyorum. Ve bu vesileyle Cumhuriyet tarihinin önemli düşünürlerinden Aziz Nesin’i de saygı ve sevgiyle anıyorum.

Nesin Matematik Köyü, Ali Nesin’in çalışmalarıyla pırıl pırıl çocuklar yetiştiriyor. Aralık ayı başında “Derin Matematik Programları” düzenlenmeye başlamış. Reel sayıların tanımı, bunların en temel özelliklerinin kanıtlanması -örneğin 0 < 1 eşitsizliği-, reel sayılarda pozitif her sayının karekökü olduğu gibi konuları çalışıp öğretiyorlar.

Ali Nesin’in yapılan çalışmayla ilgili doğrudan cümleleriyle: “Ayrıca, ne kadar küçük adımlarla olursa olsun, sonlu bir süre içinde her yere gidebileceğimizi gösterdik (Arşimet İlkesi), yani reel sayılarda sonsuz küçük olmadığını kanıtladık. Ama içinde sonsuz küçük bir eleman barındıran bir yapı da inşa ettik! Yani bayağı derinine indik. Üniversitelerde, hatta yüksek lisans programlarında bile her zaman gösterilmez.”

Kendimizi bu derin olumsuzluk çamurundan çıkarmamız gerek. Kaçarak, susarak olmuyor. Çalışarak oluyor. Hamaset üreterek olmuyor, kendi işimizi iyi yaparak oluyor. Başkalarına bağırarak olmuyor, olumlu düşünüp pozitif enerji yayarak oluyor.

Kötülüğe teslim olmayın. Umutsuzluğa kapıldığınızda Arşimet İlkesi’ni hatırlayın, güzel çocuklar gelsin gözlerinizin önüne. Siz de onlar için bir şey yapabilirsiniz. Türkiye’nin iyi matematikçilere, fen-edebiyatçılara, kısaca bilimle arkadaş, kafası aydınlık, gönlü açık gençlere ihtiyacı var.

Yeni yılda Nesin Matematik Köyü’nü de benzer çalışmalar yapanları da desteklemeyi kendimize görev bilelim.

http://nesinkoyleri.org/etkinlik-detay.php?egitimkod=233

Paylaş