Sizin QR kodunuz var mı

İlgisiz bir yerdeyim, çıkarıyorum telefonumu, önümde duran ilginç desene tutuyorum. Telefonum algılıyor, saniyeler içinde ulaşmak istediğim adresteyim ve dilediğim bilgiye ulaşabiliyorum. Nerede olduğunuz, hangi koşullarda olduğunuz, elinizde nasıl bir cihaz olduğu önemli değil. Siz isteyin yeter, henüz bedeninizi ışınlayamıyoruz, en azından benim bildiğim kadarıyla, ama istediğiniz anda dikkatinizi istediğiniz bilginin içine fırlatabiliyoruz.

QR Kodu (quick response = çabuk tepki) mobil cihazların kameralarından okutulabilen özel matriks barkod (veya iki boyutlu barkod) türü. 1994 yılında Denso adlı japon firma tarafından geliştirildi. Kod kare beyaz fon üzerinde siyah motiflerden oluşuyor. Aslında çıkış noktası otomotiv sanayi… Otomotivciler, geliştirip kendi sanayilerine adapte edince, QR Kodu Japonya ve Güney Kore’de yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. QR kodunu kullanabilmek için cep telefonunuzun bunu desteklemesi gerekmekte aynı zamanda qr kodunu okuyabilcek bir uygulamanın telefonunuzda olması…

Diğer sektörler de beklemedi. Perakende sektöründe yaratıcı uygulamalardan birini, çok uluslu bir market zinciri metro istasyonlarına yerleştirdiği QR koduyla evden işe, işten eve dönenlerin yolda meyve sebze, yumurta yogurt siparişi vermelerini sağlayacak kadar ileri götürdü. Yakın zaman önce uygulamaya alınan sistem sayesinde havaalanında bilet yerine qr koduyla uçuş yapmaya başladık.

Aşağıda özellikle bir yerli bir yabancı olmak üzere yatırımcı ilişkileri kitlesini ilgilendirecek yönlendirmeler yapmak istedim. Garanti Bankası’nın 2011 yılı faaliyet raporunu yayınladık. Gördünüz mü bilmem… Göz atmanızı diliyorum. Orijinal bir tasarımla karşılaşacağınız faaliyet raporunun neşeli ve içerik tarafında yaratıcı kimliğini bir kenara bırakacak olursak, bu yıl yine öncü olduğu uygulamalar söz konusu. Yatırımcı İlişikileri olarak interaktif raporlamanın önemine inanan grup, her yıl yatırımcı ve finans çevreleriyle buluşmanın daha derin ve özel olması için çaba sarfediyor. İnteraktif rapora ulaşmanız önceki yıllardan daha kolay. QR koduyla saniyeler içinde yönleneceksiniz.

Haydi şimdi çıkarın telefonu bir deneyin.

Teknoloji biraz daha gelişince QR kodu her Alana sıçradı. Dijital kameralı mobil telefonlar sayesinde QR Kodu hayatımızın derinliklerinde. Kullanımın hızla yaygınlaşmasının temel nedeni kolay olması… Kaydedilen görsel çözümlenerek barkod içeriği kullanıcıyı çoğunlukla bir internet adresine yönlendiriyor.

Kodun kullanıldığı yerden tasarruf ederken, istediğiniz noktada ya da olabilecek her yerde hedef kitlenizi, istediğiniz dokumana ya da platforma yönlendirebiliyorsunuz.

BEDAVA KİTAP, SUDOKU VE BULMACA

QR kodları kullanılarak bir çok basılı görsel uygulaması yapılıyor. Denver Uluslararası havaalanındaki vatandaşlara yönelik bu uygulama Amerika’nın küçük sayılabilecek ve konut kredisi alanında uzman finans kuruluşu FirstBank’a ait. Akıllı telefon kullananların QR kodunu fotoğraflayarak bankanın sunduğu ücretsiz, e-kitap, sudoku ya da bulmacadan faydalanmaları mümkün oluyor.

Bankanın uygulamada kullandığı temel mesaj, “tasarruf yapmanıza yardımcı olmak için buradayız”. Dolaylı iletişim uyguluyor, doğru yerde doğru bir ihtiyaca yanıt veriyor. Havaalanındasınız, aklınıza yapacak kaç değişik şey gelir. Alışveriş yapabilirsiniz, gazete ya da kitap okuyabilirsiniz… Zaman geçirmek için başka bir şey yapmak istediniz, mesela Sudoku ya da bulmaca çözmek gibi. Kitabınız bitti, okayacak başka bir şey aranıyorsunuz… Firstbank yanınızda. Konut kredisine ihtiyacınız olmayabilir, FirstBank yine de yanınızda!

Türkiye’de de QR kodu uygulamaları var. Eminim siz de pek çok kullanımını aklınızdan geçiriyorsunuz. Ben size çapraz iletişim, pazarlama, farkındalık, içerik, marka değeri gibi dolaylı süreçlerden söz etmek için bu satırları yazıyorum. Ve “aman dikkat” diyorum; iletişim araçları mesajı doğru hedef kitleye doğru zamanda ulaştırdığında iletişim kuruluyor.

Paylaş