Web Summit 2019 Lizbon İzlenimleri

Featured Video Play Icon

Dünyanın en büyük dijital organizasyonlarından biri olan  Web Summit 2019’u izlemek üzere Lizbon’dayım. Organizasyon 70 bin kişiyi ağırlıyor,  1000’in üzerinde konuşmacı 3 gün boyunca deneyimlerini paylaşacak. Küresel ekonominin akışını değiştiren dev dijital firmalardan, geleceğin yaratıcı start-up’larına yer veren konferans, dijital teknolojilerle iletişim-içerik kokteylinin yıkıcı ve yapıcı gücünü gösterecek. Tek kelimeyle heyecanlı!  Konferansın açılış konuşmalarından birini tam da vurgu yapmak istediğim bu noktayı öne çıkaran biri yapacak;  ABD istihbaratını çökerten Edward Snowden. Freedom of the Press Foundation (Özgür Medya Vakfı) kurucusu olan Snowden, Moskova’da yaşıyor, konferansa uydu bağlantısıyla katılacak.

Edward Snowden ya da Brittany Kaiser gibi Cambridge Analytica skandalının kahramanlarının Web Summit’te olması bize pek çok şey düşündürmeli. Her şeyden önce ezber bozan bir zaman tünelindeyiz. Eski dünyanın kodlarına göre cezalandırılması gereken kişiler adeta bir kahraman. Eski dünyanın kodlarına göre devletlerin ve büyük kurumların alışa geldiğimiz mübah sayılan yaklaşımları kabul görülemez bir ortamda. Eskiden iletişimin yalnızca konuşmak ya da yazmak olarak anıldığı dünya yerini big data ve dijital platformlara bıraktı. Siyaset, finans, eğitim, sağlık ve aklınıza ne gelirse artık hiçbir şey eskisi gibi yönetilemez, hiçbir konu eskisi gibi halı altında kalamaz. Yeni dünyanın kodlarını çözdüm diye düşünmek mi, aman diyeyim sakın! Bu film yeni başlıyor…

Hollywood’un  en güçlü kadını Star Wars yapımcısı Kathleen Kennedy, Lucas Film’in Yöneticisi. Web Summit konuşmacılarından biri daha. İletişim bana kalırsa küllerinden yeniden doğuyor. Eski dünyanın güçlü kadın – erkek listesini alaşağı etmesi büyük gelişme. Kim ne kadar güçlü? Kim ne kadar zengin? Kim ne kadar etkili? Kim ne kadar tanınmış? Kim ne kadar biliniyor? Özellikle bu soruları cımbızlayarak soruyorum size! Sesli olarak kendi kendinize de sorabilirsiniz gördüğünüz o afili isimler için de değerlendirme yapabilirsiniz. Kutu dışında düşünmek yalnızca işleri teknolojik olarak farklı yapmakla olmuyor. Tamamen ayrı bir eksende kafamızı değiştirmek gerek. Yeni dünyaya hoş geldiniz diyelim mi? Lizbon’dan sevgiler.

Paylaş