Umursuyorum öyleyse varım!

 

 

Gelişmiş dünya ile gelişmemişi birbirinden ayıran temel özelliklerden bir tanesi “Bana ne’cilik”!. Gelişmemiş toplumlarda, ağzından “bana ne” sözcükleri  dökülenlerin nüfusun içindeki payı yüksek. “Umursuyorum, varım” diyenlerin sayısı ile gelişmişliğin paralel ilerlediğine inanıyorum.

 

Bana ne’cilik ilerleyince “Banana Republic” oluyor. Türkçe karşılığı Muz Cumhuriyeti. Muz Cumhuriyeti’nin bayrağı “boşver ya, sana ne!” amblemi taşıyor.

Muz Cumhuriyeti’nin ulusal marşı, “görmedim, duymadım, söylemedim” diye başlıyor, bana ne, sana ne, bize ne… diye son buluyor.

 

Muz Cumhuriyeti’nin diğer özelliklerini kabaca sıralayacak olursak; burada sürünün peşinden gidenler çok olur. O karışmadı ben de karışmayayım… Aman sesini çıkarma üzerine kalır diyenlerin sayısı yüksektir. “Atlama sazan gibi…” diye uyarılar altın gibidir. Muz Cumhuriyetleri’nde umursamak ayıptır. “Üzerine vazife mi kardeşim” derler. “Otur oturduğun yerde” diye söylenir biri. “Rahat mı battı?” diye çıkışır diğeri. “Sana ne” diye haykırır tokat gibi indirir suratına. Muz Cumhuriyeti’nin çocukları büyükleri tarafından “sana ne” diye çemkirilerek yetiştirilir. Büyüyüp onlar da çocuklarına “sana ne” diye çıkışırlar. Böylece ortada “bana ne” diye dolaşan insanlar yaratırsın.

 

Ben umursuyorum!. Önce kendimi, sonra çevremi… Ben ilgiliyim, ilgileniyorum. Burası benim ülkem, ben Türkiye’yim, ülkemi seviyorum!  Muz Cumhuriyeti’nde yaşamayı hak etmiyorum onun için ben üzerime vazife olmayan şeylerle ilgileniyorum. Bu ülkeden bir şey bekliyorsak, bu ülkeyi kendimize yakışır, çocuklarımıza yaraşır bir ülke haline getirmek istiyorsak, “sana ne ve bana ne”ler çöpe hanımlar beyler!

 

Muz Cumhuriyeti’ne karşı bayrak açarsanız, yukarıdaki sözünü ettiğim cümleleri sesli söylemeye kalkarsanız, çevrenizdeki muzlar tuhaf tuhaf bakacak, anlamayacak, küçümseyecek… İlk zamanlar etkileneceksiniz. Kararlıysanız eğer bir süre sonra, “Sen kendine bak” diye tepki göstereceksiniz. Tepki göstermenin yetmediğini gördüğünüzde, sizin gibi düşünenlerin sayısını artırmaktan başka yol olmadığını farkedeceksiniz. O zaman kolları sıvayacaksınız.

 

Bu ülkenin pek çok sorunu var. Sorunların önceliğini herkes kendince yapıyor. Ben yapmakta zorlanıyorum; işsizlik, boşluktaki gençlik, çarpık istihdamı, eve kapatılan kadınlar, eğitim; lise dengi üniversiteler, refahı yaratacak eğitimli insan.

 

Muz Cumhuriyeti olmanın eşiğindeki güzel ülkemizde tüm bu sıraladıklarıma rağmen birbirinden güzel projelere imza atanlar, bu ülkeyi ve kendilerini önemseyenler var. “Bana ne” diyenlere savaş açan projeler var.

 

Bunlardan bir tanesi dört yıldır sessiz sedasız süren bir sosyal sorumluluk projesi. Ekonomiye yön veren 50’den fazla kurumun üst ve orta düzey yöneticileri, akademisyenler, danışmanlar, gazetecilerden oluşan küçük bir grup biraraya geldiler bir sosyal sorumluluk projesi yarattılar: Indeks Strateji Yarışması. Tamamen gönüllü, yüzde yüz imece usulü. Amaç belli; üniversitede okuyan genç arkadaşlarımızı “bana ne” virüsüne yakalanmadan yakalamak. Projenin iki hedefi var; biri staj diğeri eğitim. Üniversitenin üç ve dördüncü sınıfı ile yüksek lisans yapanlara “staj” yanlış meslek kurbanı olanlara bir şans daha tanımak için “eğitim”.

 

Indeks Strateji Yarışması, gençler için yani Türkiye’nin geleceği için kurgulanmış bir yarışma. www.indeksiletisim.com öğrenci olan ve öğrenmek isteyen, genç olan ve Türkiye’yi umursayan herkese açık. Ucunda, alışa geldiğiniz, “at, kat, yat” türü maddi hediye yok, ucunda bir tek şey var; hayatı yakalayabileceğiniz fırsat!…

 

Ben de bu sosyal sorumluluk projesinin bir parçasıyım. Sizi de davet ediyorum. Biz, “bana ne’ciler”e savaş açtık, “umursuyorum” diyenlerin sayısını artırmak istiyoruz. Hayalimiz bu ülkeyi yaşanır kılmak, gençlere fırsat vermek ve onları yönlendirmek.

 

İmkanı olmayan üniversite öğrencilerini, hayali olan gençleri ve  genç profesyonelleri bu projeye yönlendirin. Ve eğer, “bana ne” diyenlere tepkiliyseniz, taşın altına elinizi koyun. Kimse sizden elinizi cebinize atmanızı istemiyor. Parayla saadet olmuyor. Bana ne’ciler fırsata para diye bakarlar. Umursuyorum diyenler hayalden gerçek yaratırlar.

 

Şirketinizde bir genç arkadaşa staj, eğitim kurumunuzda bir gencin hayatını yönlendireceğine inandığınız eğitim projeniz varsa, biz bir “tuş” kadar ötedeyiz; www.indeksiletisim.com.

 

Bana ne’cilik, bana çok dokunuyor, onun için size dokunmak istedim.

Paylaş