Paranoya

WannaCry 2017’de binlerce iş yerini etkisiz hale getirdi. Hastaneler, kamu daireleri etkilendi. 2016’da Dyn adlı server şirketine yapılan saldırının adı DDOS idi. Hepimiz internetin çöktüğünü sandık. Twitter, Amazon, PayPal, CNN, Netflix, NYTimes, Wall Street Journal ve 30 kadar servis sağlayıcıya ulaşım mümkün olamadı.

Beni kim izliyor?

2017’de günde 200 bin kötü amaçlı yazılım 4 bin fidye atağı gerçekleşti. Benzeri olayların bir yıl içindeki artışı yüzde 300 olarak kaydedildi. 2021’de siber güvenlik iş zararlarının 6 trilyon dolar olacağı tahmin ediliyor. Geçen yıl siber güvenlik harcaması 85 milyar dolara ulaştı. 2011’de 1 trilyon olacağı söyleniyor.

Güvende miyim?

Konunun uzmanları siber güvenliğin bir risk olarak tanımlanamayacağını, kaçınılmaz gerçek olduğunu ifade ediyorlar. İndeks Konuşmacı Ajansı’ndan Avukat Burçak Ünsal bunlardan biri. Propeller Club’da seçkin bir topluluğa konuşan Ünsal, dinleyenlerin nefeslerini tutmasına neden oldu. Ünsal, 2017 yılında en fazla saldırıya uğrayan sektörleri sıraladı; sağlık, finansal hizmetler, imalat, hükümet, adli çevreler…

Bana ne olacak?

Ancak anlaşılan o ki, ne yaparsak yapalım güvende değiliz. Yani umumi interneti kullanmayabilirsiniz, banka işlemlerinizi güvenli saydığınız yer ve cihazlardan yapabilirsiniz, icloud kullanmayı reddedebilirsiniz… Ne yaparsanız yapın güvende değilsiniz. Paranoyak olmanıza gerek yok ama gerçek korkutucu.

“Big Brother” mı?

Google örneğin gün boyu bizi adım adım izliyor. Fox News bir deney yapmış, videosunu da paylaşmış;  birbirinin aynısı iki telefon, ikisinden de sim kart çıkarılmış. Birinde uçak modu açılmış. Gün boyu iki telefonu da yanında taşıyan editörün ortaya çıkardığı gerçek tüyler ürpertici… Bir saat boyunca şehirde gelişi güzel tur atan, hiçbir şekilde cihazları kullanmayan ve wifi’ya girmeyen bu kişi Google’ın kendisine asla ulaşamayacağını düşünerek hareket etmiş sözde. Zaten deneyin amacı bu; aksini kanıtlamak.

Verilerimizin peşindeler

Google’in iş modeli veri toplamak ve satmak. Buna “veri kapitalizmi” deniyor. Telefonlar deney için birkaç saat sonra wifi ortamında açılmışlar. Uçak modunda olmayan ve buna karşın internet erişimi bulunmayan cihaz 121 değişik yer bilgisi 130 farklı aktivite kaydetmiş. 300 KB datayı Google’a göndermiş. Her yerde izlenmiş. İzlemelerde loglar alınmış, çok çok sıkı takip edilmiş…Uçak modundaki telefona gelince; şaşıracaksınız diğerinden daha fazla eylem ve durum bilgisi  saptaması olmuş. Yüzlerce KB’lık bilgiyi wifi’a açılır açılmaz geçmiş. Cebimizde casusla dolaşıyoruz!

Paranoya mı yaptınız yoksa? Aaa aaa… Ne gerek var!…

Paylaş