İş teklifi depresyonu tetikliyor

Tam zamanlı iş sahibiyken iş teklifi alanların yüzde 17’sinin depresif belirtiler gösterdiği ortaya çıktı.

ABD’de yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları şaşırttı.Vanderbilt Üniversitesi’nden Prof. Lijun Song ve Teksas Üniversite’sinden Prof Wenhog Chen, çalışanlar üzerinde “kariyer fırsatları ve depresyon bağlantısı” konulu bir araştırma yaptı. Song ve Chen’in araştırması sonucunda tam zamanlı işi olan ve iş aramazken iş teklifi alan çalışanların, iş teklifi almayanlara oranla daha depresif belirtiler gösterdiği belirlendi.
Zamansız iş teklifi depreyonu tetikliyor

Bu ilginç araştırma Harvard Business Review dergisinin Aralık sayısında yer aldı. Derginin ” araştırmanı savun” bölümünde çalışmasını savunan Prof Lijun Song,”Biliyorum büyük bir çelişki ama doğru. İş teklifi alınması insanın sosyo ekonomik çıtasını yükseltmesi için bir fırsat olarak algılanmalı. Ancak geçmişte ofis çalışanları ve üniversite öğrencileri üzerinde yapılan birkaç araştırma iş aramadığı halde iş teklifi alanların birden endişeye kapıldığı ve depresyona girdiğini ileri sürmüştü. Biz de ekip olarak bunun doğru olup olmadığını anlamak için yeni bir araştırma yaptık. Tam zamanlı iş sahibi yetişkinler üzerinde 13 sorulu anket düzenledik. Ve gördük ki işi olup ta iş teklifi alanlar, teklif almayan çalışanlara oranla daha çabuk depresyona giriyor. Beklemediği bir iş teklifi alanların yüzde 17’sinde depresif belirtiler ortaya çıktı. ”

Olumsuz düşünceler psikolojik baskı yapıyor
Peki nasıl olurda bir iş teklifi insanı mutlu etmesi gerekirken onu daha kötü hissetmesine neden oluyor? Prof Song bu soruyu ise şöyle yanıtladı:
“Aslında bunun tam bir cevabı yok. Araştırmamızda gördük ki gelen teklif karşısında kişi pozisyon için kendisinde yeterli özelliklerin olamadığını düşünüyor. Özgüven kaybı yaşıyor. Teklifin zamanlaması doğru olmayabiliyor. Tüm bu olumsuzluklar teklif alan kişide psikolojik baskı yapıp onu depresyona itiyor. Bazı durumlarda da iş teklifleri insanın aklında olumsuz düşünceleri tetikliyor. Örneğin, ‘Beni bu işe kesinlikle almazlar’ ya da ‘Bana iş teklifini paslayan arkadaşım bana acıdığı için bunu yaptı’ gibi…Hepimiz iş teklifinin iyi bir şey olduğunu düşünürken laya bu açıdan bakıldığında depresyon kaçınılmaz oluyor. ”
Prof. Lijun Song ve Wenhog Chen araştırmalarını 2015 yılında genişletip iş teklifi depresyonuyla nasıl başa çıkılabileceğinin yollarını arayacaklarını bildirdi.

www.dunya.com

 

Paylaş