İletişimde sporcu gibi “Fit Olmak”

Featured Video Play Icon

İndeks Medya İlişkileri Eğitimi nedir? Ne yapar?
İndeks Medya İlişkileri Eğitimi kurumları hedefleyen bir eğitim mekanizması diye düşünelim. Ağırlıkla sözcü eğitimi olarak vücut buldu. Kurumun kendisini ifade ettiği pek çok platform var. Ama kurumun kendisini ifade ettiği en önemli platform yönetici, patron ya da sözcü dediğimiz konuşmaya izni olan ya da konuşma yapması tercih edilen kişilerin konuştuğu mecralar. Nerede ne diyeceklerini, nasıl söyleyeceklerini, hangi ortamı tercih edeceklerini, hangi medyayı kaç frekansta kurgulayacakları, fikirlerini en çarpıcı ve anlaşılabilir aktarabilecekleri sistem bütünü. Eğitimimiz bunlara cevap veriyor.

Eğitimi kimler verir?
İndeks Medya İlişkileri Eğitimi bünyesinde eğitmenlerimiz var. Ana eğitmen benim. Çünkü kurumun omurgasını kuran kişi olarak gazetecilikten gelen tecrübemle ve yurt dışı akreditasyonumla bugüne kadarki deneyimlerimi de ekleyerek bir müfredat oluşturduk. Adım adım neyi nasıl yapacağımızı aktarıyoruz. Kimler veriyor? Yalnızca ben değilim. Bu eğitimi farklı dillerde verebiliyoruz; Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Portekizce gibi ihtiyaç duyulan diğer dilleri de ekleyebiliyoruz. Almanca, Rusça, Arapça, istediğiniz herhangi bir dilde bu eğitimi vermek mümkün. Eğitimi tercümanlar aracılığıyla verdiğimiz de oluyor. Bu yıl böyle bir enteresan deneyim yaşadık. Birkaç dilde, çapraz olarak yoğun, zevkli bir çalışma gerçekleştirdiğimizi söyleyebilirim.

Özelleştirilmiş eğitimden ne anlamalıyız? Burada İndeks’in farkı nedir?
Modüllere ayrılmış, formatlanmış eğitimlerimiz var. Örneğin kriz modülümüz. Yani kriz eğitimi almak isteyen çok sayıda kurum ve kişi var. Bugün hayatımızın bir kriz olduğunu düşünecek olursak, bana kalırsa geçmişte esprisi daha yüksek olan bir modül eğitim türüydü. Yeni dönemde krizlerin içerisinde yaşıyoruz; “yeni normal” döneme dair iletişim-medya eğitimleri veriyoruz. Ezber bozuldu demeliyim.

Bunun dışında; Genel medya, nasıl röportaj verilir ya da bir gazeteciyle nasıl konuşulur, televizyon röportajının diğer röportajlardan farkı nedir, elimi kolumu nasıl tutmalıyım, sesimi nasıl ayarlamalıyım, acaba ben hangi konuda ne kadar derine gitmeliyim, ayrıca içeriğe özel olarak odaklanan ne söylersem ne anlaşılır diyebileceğimiz farklı eğitimlerimiz var. Örneğin iş birlikleri, farklı gruplar arasındaki iletişim de eğitim modülümüz. Bir kurumun içerisinde kurumsal iletişim, yatırımcı ilişkileri, insan kaynakları, eğitim departmanları, CEO ofis dediğimiz farklı yapılar var. Hepsi o konumda adeta bir hoparlör gibi dışarıya iletişim veriyorlar. Enerji aktarıyorlar. Bunların senkronizasyonu aynı zamanda farklı bir strateji içerisinde çalışmaları da bizim eğitim modüllerimizin içerisinde. Medya İlişkileri Eğitimi butik çalışma.

Herkesin ihtiyacını ve yumuşak karnını ya da ciddi tehlikelerini ön plana çıkartıp karşılaşılabilecek en yakın örnekler – zaman zaman gerçek örnekler- üzerinden ilerliyoruz. Bu gerçek örnekleri nasıl hazırlıyoruz; simülasyonla kurguluyoruz. Simülasyonlar, kameralar eşliğinde gerçek hayatı, iletişim hayatını, medya hayatını, içerik dünyasını yansıtabilecek olan çalışmalar. Bir gazeteci, bir televizyoncu karşısında, ansızsın karşınıza çıkabilecek bir gazeteci ordusu karşısında gerçek sorulara nasıl cevap verebilirsiniz… üzerine çalışıyoruz. Eğitim diyerek, haksızlık etmek istemem, sorumlu mevkilere gelen kişiler zaten eğitimliler. Ama iletişim ve medya kasları gelişmemiş oluyor, iletişim ve medya ile ilişkiler o dışardan göründüğü kadar kolay değil.

Tek seferlik eğitim yeterli mi?
İletişim eğitimi almak çok güzel ama bir kere iletişim eğitimi almak yeterli değil. İlk kez alınan eğitimler genellikle medya nedir, medya hangi unsurlardan ve hangi dinamikler içerisinde çalışır gibi soruları cevaplıyor. Özel bir zamanı buna ayırmak zorundayız. Üstelik medya bugün gerçekten çok zor bir alan. 2-3 tane gazetenin ya da birkaç tane televizyonun oluşturduğu bir alan değil. Artık sosyal medya, bana kalırsa her şeyden önemlisi vatandaş gazeteciliği dediğimiz başka bir olgu var.

Hepimizin kendi yayınını yaptığı ya da gördüğünü anında bir başka yere aktardığı, bütün bunları bırakalım hakkınızda konuştuğu bir dünyadan söz ediyoruz. Onun için içinde bulunduğumuz her an kriz ve her anımız iletişim. İletişim eğitimi alanları alkışlıyorum. Sürdürülebilir şekilde alanları kucaklıyorum. Spor yapmak gibi, fit olmak gerek. Bunun için de sürekli egzersiz yapmak lazım. Dinamikler değişirken stratejiye biraz zaman ayırmak ve bunu bir uzmanla kurgulamanın yararını söylemeden geçemeyeceğim. Medya İlişkileri Eğitimi sürdürebilir olmalı diyerek noktalamak istiyorum.

Youtube kanalımdan da izleyebilirsiniz.

Paylaş