İkinci bir emre kadar yasakları yasaklamak

İşe yaramıyor! Yasak, yasak tanımıyor… Yasakları yasaklayın lütfen, başımızı yasaklardan kaldıramaz olduk, normal olaylar ilgimizi çekmiyor artık. Yasak enflasyonu bizi sarhoş etti.

Yasak, daha cazip oluyor, insanoğlunun yasağı delesi geliyor ve en fenası yasak koyduğunuz anda, yasaklanan ne ise daha fazla duyuluyor. Ne duyurmak istiyorsanız, yasaklayın, haber hedef kitleyle daha hızlı buluşuyor, daha etkin duyuluyor, görülüyor, tanınıyor!

Şu sıra herkesin dilinde olan Streisand Effect! http://en.wikipedia.org/wiki/Streisand_effect

İlginç ve bir o kadar trajik bir yasak örneği:

Gazeteciliğin pek çok temel öğretisi vardır. Gazeteler boş çıkar mı… Çıkmaz! Aslında yanlışmış, çıkabiliyormuş! Tamam boş çıktı diyelim, çıkarılan haber, yayınlanmış olacağı günlük gazetenin tirajını katlar mı? Meğer katlarmış!

Geçtiğimiz hafta, New York Times gazetesinin uluslararası versiyonu “The International New York Times”ı  satın alan Pakistanlı okuyucular sürpriz yaşadı. Medya tarihine geçecek bir sansür uygulamasına şahit oldular.

Gazeteyi  Pakistan’da yayımlayan  medya grubu, tehditlerden çekindiği için gazetenin manşetini boş bırakarak çıktı. Carlotta Gall adlı muhabirin özel haberi Pakistan Gizli Servisi ISI ile El Kaide’nin ilişkisine mercek tutuyordu. Pakistanlı okurlar mahrum kaldı. Biz öyle sandık…  Boş bırakılmasaydı başlıkta , ’Pakistan, Bin Ladin hakkında ne biliyor’ olacaktı. Ne bildiğini öğrenememiş olabiliriz ama bir şeyler bildiğini, hatta çok şey bildiğini öğrenmiş olduk!

Muhabir Gall, olayı Twitter hesabından yayınladı. Bir fotoğrafla tüm dünya öğrendi! Haberin diğer ülkelerde yayınlanan hali ve Pakistan baskısı yan yana…  Sansür artık böyle bir şey! Haber okundu!

https://pbs.twimg.com/media/BjUMx3HCEAAeWhu.jpg

https://pbs.twimg.com/media/BjUAeaUIEAAt7jb.jpg

Kaynak: The Verge

Paylaş