Bir Kız Çocuğu İlginizi Bekliyor

Bugün Dünya Kız Çocukları Günü. Tüm kız çocuklarına kutlu olsun.

Gönülden diliyorum ki, kız çocukları, milliyet din, dil, ırk bağımsız olarak kendilerine yetebilecek, kimsenin boyunduruğu altına girmek zorunda kalmadan yaşayabilsin. Bunun tek yolu var, kendini geçindirebilmek, kendisine bakabilmek. Bireyin -her kim olursa olsun- kendisine bakabilmesinin yolu, en az temel eğitim, sağlıklı bir beden ve icra edebilecek bir mesleğinin olmasından geçiyor. Kadınlar için daha fazlasının gerektiğini hepimiz biliyoruz çünkü kadın hiçbir zaman yalnız olamıyor. Türkiye’nin kadın nüfusu 38 milyon. Bunun 2  milyonu okuryazar değil. Bu nüfusun sadece yüzde 28’i sosyal güvenceye sahip.

Türkiye’de mücadele etmek üzere yüreklendirilmeyi bekleyen binlerce kız çocuğu, kız öğrenci, genç-yetişkin-yaşlı kadın var. İlginizi onlardan esirgemeyin. Bir teşekkür, bir yönlendirme, bir fırsat penceresi, bir fikir, bir… Ne verebilirseniz.

Türkiye’nin ilk kadın derneklerinden Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin bugün için ve her gün için dikkatinizi çekmek istediği bir proje ve bilgi notu var. Benim dikkatimi çekti ben de sizinle paylaşıyorum. Bu derneğe ve bu dernek vasıtasıyla okumayı başarabilen genç kızlarımıza sahip çıkalım.

 

GELECEĞE UMUT KÖPRÜSÜ

11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ

 

11 Ekim tarihi, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla, Kanada, Türkiye ve Peru’nun önerileriyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilmiş ve 2012 yılından itibaren Birleşmiş Milletler üye ülkeleri tarafından kutlanmaktadır.

Kararda “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine” ulaşılması ve kız çocuklarının kendilerini etkileyecek kararların alınmasına katılımı açısından kız çocuklarının desteklenmesinin, güçlendirilmesinin ve onlara yatırım yapılmasının son derece önemli olduğu, ayrıca bunun başarılmasının kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiştir. Alınan kararda, kız çocuklarının güçlendirilmesinde ailelere ve toplumlara büyük rol düştüğü de vurgulanmaktadır.

BM, kız çocuklarına yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü; eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi alanlarda ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin bugüne özel kampanyalar yürütmesi ve kız çocuklara dair farkındalık yaratılmasını teşvik ediyor. Her yıl bir tema belirlenerek çalışmalar bunun üzerinden yürütülüyor. 2018 yılının teması “With Her: A Skilled GirlForce” (Onunla birlikte: Vasıflı/Yetenekli kız gücü)

21.yüzyıl kadınların iş hayatında ve dünya liderliğinde sağlam ve güçlü adımlarla yer almaya başladığı bir yüzyıl. Geniş bir yelpazede kadınlar her yerde en önemli pozisyonları elde etmeye başlıyor ve yönetiyorlar. Şu an Dünya Bankası Başkanı ve Dünya Bankasının Baş Ekonomisti kadın. Almanya ve İngiltere’nin başbakanları kadın. Kadınların yönetimi bu kadar gündemde olmasına rağmen, hala olması gerektiği kadar çok kadın yönetici yok.

Ülkemizde ise oldukça gerilerden gelmekteyiz. 38 milyon kadın nüfusun, 2 milyonu hala okuryazar değil ve sadece %28’i sosyal güvenceye sahip. TBMM’de kadın milletvekili oranı  %14. Bunun en önemli nedenlerinden biri de ülkemizde kadınların aşmakta zorlandığı cam tavan sendromu. Sosyal çevrenin kadınlara koyduğu engellerle ülkemizde kritik pozisyonlarda kadın sayısı çok az. Kız çocukları ve kadınlar yaygın toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık ve kalıplaşmışlarla yüzleşmeye devam ediyor

Dünya genelinde Girls Not Brides’ isimli sivil toplum örgütünün elde ettiği verilere göre, her iki saniyede bir kız çocuğunun zorla evlendirildiği saptandı. Rapordaki bilgilere göre, yılda 15 milyon kız çocuğunun zorla evlendirildiği ortaya çıkarken, bugüne kadar en az 700 milyon kadının çocuk yaşta evlendirildiği açıklandı. Elde edilen verilere göre, Avrupa’da erken yaşta evliliklerin en çok görüldüğü ülke olarak Türkiye ilk sırada yer aldı.

 

TÜKD yeteneklerini geliştirmek ve en üst düzeyde eğitim yoluyla tüm potansiyellerine ulaşmak için kızlarla birlikte!

 

TÜKD tüm kızların eşit haklara, eğitime ve fırsatlara sahip olmasına katkıda bulunmaktadır.

 

TÜKD İstanbul Şubesi olarak, bu yıl burslu öğrencilerimizle “Geleceğe Umut Köprüsü” adını verdiğimiz bir projeyi hayata geçirdik. Yaz tatilinde tüm öğrenciler kendi kasaba, köy ve mahalle çevrelerinden 9-14 yaş arası çocuklar seçerek onlarla iletişime geçtiler. Okulu bırakmanın en yoğun olduğu bu dönemde onlara rol model oldular, yaptıkları sohbetlerle kız kardeşlerine yeni ufuklar açtılar.

Eylül 2018’de tamamlanan bu proje ile; 169 genç ve yetenekli bursiyerimizin katkısıyla, Türkiye çapında 136 il ve ilçede, 9-14 yaş arası 851 çocuğa ulaştık.

Bir kitap okumakla başlayan değişim 851 çocuğun hayatında farkındalık yarattı. Kendilerine kitap okunan çocuklar, dinlemeyi, hayal kurmayı ve 21. Yüzyılın en önemli yetkinliği olan merak etmeyi öğrendiler. Kendilerine verilen ipuçlarını araştırarak, keşfetme yolunda adım attılar. Kendilerine hâkim, pilot, öğretmen ve yazar olmak için hedef koydular. Bu kitapları onlara okuyan genç öğrenciler ise yaz tatili boyunca rol model olmayı, bir başkasının geleceğine rehberlik etmeyi öğrendiler ve küçük beyinlerde bir iz bırakmanın hazzını yaşadılar.

TÜKD İstanbul Şubesi, bu proje ile bursiyerlerine sosyal girişimciliği öğretmeyi, Türkiye’nin farklı bölgelerinde çocukların hayallerine dokunmayı, onları topluma kazandırmayı ve bir iz bırakabilmeyi, onları yüreklendirerek karar verme mekanizmalarında olmaları için çabalamayı hedeflemiştir.

 

Paylaş