Siyaseti Futbolla Buluşturan Kitap Piyasada

İndeks Konuşmacı Ajansı Üyesi, İçerik Fabrikası yazarı James Dorsey’in yeni kitabı “The Turbulent World of Middle East Soccer” piyasada.

İndeks Konuşmacı Ajansı Üyesi, İçerik Fabrikası yazarı James Dorsey’in beklenen kitabı “The Turbulent World of Middle East Soccer” piyasaya çıktı. Orta Doğu bölgesine son derece hakim bir gazeteci ve yazar olan James Dorsey aynı zamanda bu bölgedeki futbol endüstrisini ele alan yazılarıyla da tanınıyor. İşte son kitabı “The Turbulent World of Middle East Soccer” da, yazarın bu bölgede yaptığı araştırma ve incelemelerin bir ürünü olarak piyasa sunuldu. Salazar’ın yönetim silahı olarak kullandığı iddia edilen (Fado, Fiesta, Futbol) 3F’nin gerçekliği tartışıladursun bu kitabı okurken “Futbol gerçekten toplumların afyonu mu?” diye  sormadan geçmek mümkün görünmüyor.

Dorsey, yalnızca Orta Doğu futboluyla değil aynı zamanda Kuzey Afrika futboluyla da ilgileniyor. Kitabında hem Orta Doğu hem de Kuzey Afrika’daki futbol endüstrisine ilişkin çok önemli ayrıntılara giren Dorsey, keyifle okunan bir üslubu benimsemiş. Kelime seçimini her kesimden insanın anlayacağı şekilde yapan Dorsey, kitabını böylelikle daha akıcı kılıyor.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da futbol…

Müslüman Kardeşler’in Mısır’da öne çıktığı günlerden bu yana futbol bu ülkede çok önemli bir yer tutuyor. Öyle ki bu spor belki de en büyük politik güç olmayı başarmış durumda.

Cezayir’de ise halkın futbola ilgisi yine büyük. Halk düzenli olarak maçlara gidiyor.

Kadınların pek de hak sahibi olmadığı Suudi Arabistan’da ise ilginç şekilde kadınların kurduğu futbol kulüplerinden söz ediliyor.

Orta Doğu’nun mistik tarafını bir kenara koyacak olursak tüm siyasi gündemin yanında bir de futbol gerçeğinin olduğunu Dorsey’in bu kitabı adeta belgeliyor.

Savaş ve silahların gölgesinde kalan Orta Doğu’dan yükselen “goool” sesleri Dorsey’in bu kitabı aracılığıyla tüm dünyada yankılanıyor.

Dorsey’in kitabına ilişkin neler söylediler?

Tel Aviv Üniversitesi’nden Raanan Rein, “Fútbol, Jews, and the Making of Argentina” adlı kitabın yazarı. Benzer alanlarda çalıştıkları için Dorsey’in kitabıyla özellikle ilgilenen Rein “The Turbulent World of Middle East Soccer”ı çok başarılı buluyor.

American Üniversitesi’nden Louis W. Goodman ise “Spor ve din, toplumları ve siyaseti anlamak için kullandığımız iki prizma. Dorsey’in bu kitabı da Orta Doğu’daki kültürü ve siyaseti anlamamıza yardımcı oluyor” diyor.

İçerik Fabrikası – James Dorsey

Paylaş