Taze İçerik, Hızlı Tüketim

İnanmayacaksınız ama yazıların bir raf ömrü var. Genele vurulunca 2.5 gün ortalamasıyla, çoğu makalenin raf ömrü 48 saat.

Bir yazı nasıl uzun raf ömrüne kavuşur? İlgi çekici ve özgün olduğunda, zamana karşı savaştığında. Acımasız ama gerçek. Hayatını yazı yazarak geçirenlerin, gazeteci, yazar gibi mesleklerde olanların ya da bu meslekler heves edenlerin büyük dilemması!

Dijital yayıncılık temposu okurun dikkatini, çok hızla bir sonraki ve daha yeni parçaya yönlendiriyor. Böylece makalenin bir raf ömrü oluşuyor. Vitrinde kalabilmek zor, dünyanın en keyifli ve bir o kadar acımasız mesleği bu!

Biraz daha detay vermek gerekirse, sosyal ağlarda durumu iyi olan makalelerin ömrü ortalama 3.2 gün. Facebook’ta raf ömrü süresi 3.2 iken Twitter’da 2.5 gün. Bazı makaleler bu yaşam-döngüsünü kırarak beklenenden daha uzun süre kendini koruyor. “Evergreen” makaleler olarak adlandılıyor bunlar. 2014 Temmuz araştırmasına göre Parse.ly ağındaki top 100 sitedeki paylaşımların %5’inden azı “Evergreen” olarak sınıflandırılabiliyor.

Dijital analiz firması Parse.ly, makalelerin “yaşam ömrü” üzerine hazırlayıp yayına soktuğu rapor ilginç verilere sahip. Aşağıdaki tablodan trafiğin nereden geldiğini izleyebilirsiniz. Bununla birlikte, trafiğin kategori bazında dağılımını göreceksiniz.

Pew’in State of the News Media 2015 analizi, haber sitelerine mobil erişimin masaüstü bilgisayar üzerinden erişim oranını nasıl geçtiğini açıkladı. Toplamda incelenen 50 dijital haber sitesinin 39’una ait uygulamalardaki trafiğin çoğunun masaüstü bilgisayarlardan değil mobil cihazlardan kaynaklandığı görülüyor. İncelenen 50 sitenin yarısında, masaüstü ziyaretçiler mobil ziyaretçilere göre ziyaret başına sitede daha çok zaman geçiriyor.

 

Oxford Üniversitesi The Reuters Institute for the Study of Journalism yeni oluşan haberlere erişim modellerikonusunda küresel bir rapor yayınladı (2015). Haber tüketimi, geleneksel yayıncılık ve baskıdan, mobil cihazlar ve sosyal medya kanalları üzerinden erişilebilen dijital medyaya kaymaya devam ediyor.

 

Rapor bulguları şöyle:

Çoğu ülkede kullanıcılar haberlere mobil tarayıcılar aracılığı ile eriştiğini belirtiyor. Haberler her zaman öncelikle gaye olmasa da genelde sosyal medya ve e-postalardaki linkler üzerinden bulunuyor.

Mobil telefonlardan genelde az sayıda güvenilir haber sitesi takip ediyorlar. Tablet veya bilgisayara göre gözle görülebilir şekilde daha az. Akıllı telefon kullanıcılarının %70’i telefonunda haber uygulamasına sahip olduğu halde sadece 3’te 1’i düzenli kullanıyor.

Her hafta haber bulma, okuma, paylaşma, izleme ve yorum yapma konusunda Facebook %41’lik artış ile en yakın rakibinin kullanım oranının 2 katından daha fazla . Gençler arasında popüler olan Whatsapp ve Instagram kullanımındaki artış Facebook’un sosyal keşif konusunda güçlenmesini sağladı.

Online haber videosu tüketiminde önemli bir sıçrayış var.

 

The American Press Institute-Associated Press/NORC Center for Public Affairs Research Y kuşağının sosyal medya kullanımındaki artışı değerlendiren bir araştırmat yayınladı. (18-34 yaş arası 1045 yetişkin Amerikalı) Çalışma bu yaş grubunun haber tüketimine de ışık tutuyor.

 

18-34 yaş arası yetişkinlerin %90’ından fazlası akıllı telefona, yarısı da tablete sahip. Fakat sadece %51’i tüm gün ya da günün çoğunda online.

E-postal en yaygın dijital aktivite fakat Y kuşağının online yaşamının önemli bir parçası da haberler. %69’u günde en az 1 kez, %40’ı da günde birkaç kez haberlere bakıyor.

Y kuşağının %74’ü bireysel motivasyon, %63’ü problem çözme, %67’si sosyal faktörlerden dolayı haber tüketiyor .

Facebook Ykuşağının dijital yaşamının vazgeçilmez bir parçası. Facebook kullanımını bir eğlence aktivitesi olmaktan çok bir gereklilik olarak tanımlıyorlar.

Y kuşağı gizlilik konusunda endişelenmiyor. Endişeleri sorulduğunda, %22’si hükümet gözetiminden, %30’u ise kurumsal Amerika’nın kendileri hakkında çok şey bildiğinden rahatsız. En büyük endişe (%38) kimlik hırsızlığı.

Yalnızca Y kuşağı değil, farklı yaş gruplarına göre sosyal medya kullanımını ilişkisini analiz etmek anlamlı sonuçlar gösteriyor.

Pew Research’ göre online yetişkinlerin tercih ettiği çeşitli sosyal platformlar:

 

İlk kez 65 yaş ve üstü tüm online yetişkinlerin yarısından fazlası Facebook kullanıyor. İlk kez, 18-29 yaş arası internet kullanan yetişkinlerin yaklaşık yarısı (%53) Instagram kullanıyor. İlk kez, LinkedIn kullanan üniversite eğitimli internet kullanıcılarının oranı %50’ye ulaştı.Pinterest’te erkeklerin %13’lük oranına kıyasla kadınların %42’si bu platformu kullanıyor.

TÜRKİYE

Türkiye’de durum nasıl? Türkiye’de akıllı telefonuyla haber okuduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 57’ye kadar çıkıyor. Sosyal medyanın bir haber kaynağı olarak en popüler olduğu ülkelerden biri (%67) Türkiye.

 

Sosyal ağların haber kaynağı olarak sıralamasında Türkiye’den katılımcıların yüzde 69’u Facebook, yüzde 33’ü Twitter, yüzde 33 Google+ ve yüzde 14’ü YouTube’u kullandığını söylüyor. Facebook’un 40 milyon kullanıcıyla dünya çapında en popüler olduğu ülkelerden biri olan Türkiye için şaşırtıcı bir sonuç sayılmaz.

 

Haberleri sosyal ağlardan okusa da Türkiye’nin kentli nüfusu her gördüğüne inanmadığını söylüyor. Araştırmaya katılan altı ülke arasında ‘Gördüğüm haberlere çoğu zaman inanırım’ diyenlerin sayısının en az olduğu ülke Türkiye. Raporda bu durum, Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından zayıf olan karnesine bağlanıyor.

 

Türkiye’de ana akım medya düşünüldüğünde geleneksel yayıncılık ve dijital kanallar arasında ciddi algı farkı var. Dijital medyanın kaliteli haber sorunu konusunda, yayınların ortak “özrü” trafik ve reklam gelirleri. Türkiye’nin kentli nüfusu online haberler için ücret ödemeye hazır olduğunu söylüyor.

 

Geçtiğimiz yıl online haberlere para ödediğini söyleyen kişi sayısı en çok Türkiye’den.

 

Paylaş