Facebook mu Twitter mı; Hangisi, Neden, Nasıl?

New York Times, NBC News, BBC ve BuzzFeed’in de aralarında olduğu 9 haber kuruluşunun, Mayıs 2015’te bazı içerikleri orijinal olarak Facebook platformunda sunacağını duyurduğunda deyim yerindeyse yer yerinden oynadı. Medya “beyaz bayrak çekti” ya da “teknolojiye boyun eğdi” diye algılandı. Aslında medya teknoloji karşısında geri adım atmış olabilir ama ne yaptıysa kendi kendisine yaptı. Teknolojinin medyaya zararı, medyanın kendine zararının yanında solda sıfır kalır.

Bu ayrı bir tarrışma konusu. Gerçek olan şu; Facebook’un “Hızlı Makaleler (Instant Articles)” projesi çok başarılı oldu. Reklam gelirleri hızla eriyen geleneksel medya şirketlerinin ayajta kalabilmesi için can simidi denebilir. Benzer şekilde Twitter, Snapchat ile işbirliği de….

Facebook, geniş bir erişim sağlıyor. Şirketin teknik platformundaki “feeding stories”, haberleri mobil cihazlara daha hızlı yüklenmesini ve mutlu kullanıcı deneyimi sağlıyor. Sosyal medya platformlarının çoğalması ve dünya nüfusunun giderek artan bir diliminin zamanını bu platformlarda harcamayı tercih etmesi güç dengesinin değiştiğine işaret ediyor. Konunun sivil yaşam ve demokrasi noktasında da tartışılacak muhtemel sonuçları ve çok değişik boyutları var…


Pew Research Center Twitter ve Facebook üzerinden haber keşfi ve haberlere erişimi ölçmek üzere, (331’i, Twitter 1315’i Facebook kullanıcısı 18 yaş üstü 2035 Amerikalı) üzerindeki anketin sonuçlarını yayınlandı (2015)

Twitter ve Facebook’u haber kaynağı olarak kullanan Amerikalıların yüzdesi artış gösteriyor. Kullanıcılar öne çıkan sosyal ağlardan her birini farklı bilgi ihtiyaçları için kullandıklarını belirtiyorlar. Facebook ve Twitter kullanıcılarının yüzde 63’ü, her bir platformun olaylar ve sorunlarla ilgili aile ve arkadaşların dışında bir haber kaynağı olma hizmeti sunduğunu belirtiyor.

İki sosyal ağ da sitelerden haber okuyan yaklaşık aynı miktarda kullanıcıya sahip olmasına rağmen potansiyel haber dağıtımı ciddi farklılıklar gösteriyorlar. Sıcak gelişmeleri Twitter üzerinden takip eden kullanıcıların oranı Facebook üzerinden takip edenlerin 2 katı. (%59 vs %31).

İki sosyal medya platformunun haberlere verdiği önemin arttığını anlıyoruz, ancak iki platformun haberciliğin farklı yönlerinde ilerlediğini de gözlüyoruz. Twitter’ın habere yaklaşımı: “Project Lightening”.

Project Lightening, Twitter kullanıcısı olsun olmasın, herkesin sıcak olaylar ile ilgili tweetleri, videoları ve resimleri anında takip etmesini sağlayacak. Twitter, 2015’in başında, sıcak olaylarda canlı görüntü ve video yayını uygulaması olan Periscop’u satın aldı.

Facebook da geçtiğimiz yıl habercilikte dev adımlar attı; “Hızlı Makaleler (Instant Articles)”’ın lansmanını yaptı. Bu deneme projesi medya kuruluşlarının, başka sitelere link vererek yönlendirmek yerine hikayelerini doğrudan Facebook platformu üzerinden yayınlamasını sağladı. Facebook, kullanıcıların konu filtreleyebilmesi ve politika, bilim, teknoloji, spor ve eğlence gibi konularda sadece eğilim belirleyen haberleri görebilmesi için “Trending” kutucuğunu tanıttı.

Rapordaki kritik bulgular:

Twitter kullanıcıları Facebook kullanıcılarıyla kıyaslandığında; 11 başlık içerisinden, hükümet ve politika (%72 vs %61), uluslararası ilişkiler (%63 vs %51), iş (%55 vs%42) ve spor (%70 vs %55) olmak üzere 4 başlık ile ilgili haberleri daha çok gördüklerini belirtiyorlar. Kalan 7 başlık kritik değişimler göstermiyor. (insanlar ve olaylar, yerel hava ve trafik, eğlence, suç, yerel yönetim, bilim ve teknoloji, sağlık ve tıp).

Facebook’ta kadınlar sağlık, eğlence, toplumdaki insanlar ve olaylar başlıklı postları daha çok takip ederken, Twitter’daki kadın kullanıcılar hava, eğlence, suç ve sağlık başlıklı postları daha çok takip ediyor.

Haberleri Facebook ve Twitter üzerinden takip eden sosyal medya kullanıcıları her demografik grupta artış gösteriyor.

Özellikle hükümet ve politika hakkındaki haberler ve bilgiler ile ilgili Facebook kullanıcıları çoğunlukla içeriğe yorum yapma ve bildirim paylaşmayı tercih ederken Twitter kullanıcıları daha çok haber kuruluşlarını takip ediyor.

Facebook kullanıcılarının üçte biri (%32), Twitter kullanıcılarının dörtte biri %25’i hükümet ve politika ile ilgili Facebook’ta paylaşımlar yaptığını söylüyor.

Twitter kullanıcılarının yaklaşık yarısı (%46) haber kuruluşlarını, ve daha da özelinde muhabir ve yorumcuları takip ediyor, Facebook’da bu oran %28.

Paylaş