Emoji Gönderirken Bir Daha Düşünün

İletişim çağında nefes almak gibi sıradan görünen emojiler hiç ummadığınız anlamlara gebe olabilir, hatta başınıza bela olabilir. “Bir gülen surat nasıl başa bela olabilir?” demeyin. İsrail’de ilginç bir emoji davası vuku buldu.

 

Mesajları bir gülen suratla bitirmek veya yazmaya yorulduğumuzda bir emojiyle duygu durumumuzu ifade etmek alışagelmiş yeni nesil samimi iletişim eylemlerinden en basiti. Ancak kim derdi ki gün gelecek ve emojiler davalara konu olacak… İsrail mahkemeleri ilginç bir davaya sahne oldu. Olay basitçe şöyle gelişti: Bir mülk sahibi dairesini kiralamak için ilan verdi. İlana geri dönen kiracı adayı mülk sahibine bir mesaj göndererek evi beğendiğini ve detayları görüşmek için nasıl ilerlemeleri gerektiğini yazdı. Şampanya şişesi, dans eden kızlar, sincap ve gülen surat gibi emojiler de bu mesajın içindeydi. Mülk sahibi bu samimi mesaja dayanarak ilanını yayından kaldırdı. Ancak birkaç gün sonra kiracı adayı ortadan kayboldu. Hal böyle olunca mülk sahibi soluğu mahkemede aldı. İlanı kaldırdığı için potansiyel kiracıları kaybettiği ve dolayısıyla zarara geçtiği gerekçesiyle kiracı adayını dava etti.

 

Emojiler yanıltıcı olabilir ama iyi niyetli kabul edilir

Hakim davacıyı haklı buldu. Davalının gönderdiği kısa mesajda yer alan bir gülen surat, bir şişe şampanya, dans eden kadın ve benzer emojilerin iyimserlik taşıdığını belirterek gerekçede şunlara yer verdi: Emojiler modern iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır ve yasal yoruma açıktır. Her ne kadar bu mesaj taraflar arasında bağlayıcı bir sözleşme teşkil etmese de içerdiği samimi emojiler nedeniyle mülkün kiralanacağına dair davacıda iyi niyet ve güven duygusu uyandırmış olabilir. Diğer taraftan bu emojiler yanıltıcı da olabilir. Bu gerekçeye dayanarak hakim Amir Weizebbluth davalıya 2200 dolar tutarında bir ceza kesilmesini uygun buldu.

 

Bu gidişle daha çok emoji davası görülür…

Bu dava kimileri için basit bir iletişim kazasının biraz abartılması olarak görülse de emojiler aslında birçok kez bu tip anlaşmazlıkların konusu oldu. Her ne kadar popüler ve basit bir iletişim sembolü olarak kabul edilse de emoji yollamanın da yasal bir sorumluluğu olduğu asla unutulmamalı. Santa Clara Üniversitesi Hukuk Profesörü Eric Goldman, ABD’de emoji ve benzer sembollerle uğraşan 2016 vakayı araştırdı ve bunlardan yaklaşık 80’inin yargıyı meşgul eden türden olduğunu ortaya koydu. Goldman The Recorder’a verdiği demeçte emojilerin giderek daha yaygın kullanılacağını ve bunların da kişiden kişiye göre farklılık gösterebileceğini ifade etti. Görüntü her ne kadar meşru olsa da tarafların farklı anlayışa sahip olmaları iletişimi daha çok kez mahkeme salonlarına taşıyacağa benziyor.

Paylaş